Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sirup od rogača - prednosti i primena

Sirup od rogača - prednosti i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Rogač

U Bibliji se spominje rogač što pokazuje da ovaj prirodni proizvod ima hiljadugodišnju istoriju. Čim se koristi u toliko dalekoj drevnosti to govori o raznoraznim prednostima rogača za čoveka.

Jedna od njegovih primena jeste za pravljenje sirupa koji u potpunosti menja šećer. Njime se daje slatkoža jelima, održavajući ih zdravim, ukusnim i bogatim. Konzumacija sirupa od rogača urazumnim granicama ima i lekoviti efekat i jača imuni sistem tela.

Kako se pravi sirup od rogača?

Od plodova biljke iz porodice Mahunarki se pravi sirup u industrijskim razmerama. Za taj cilj mahune se izgnječe, krajevi se skidaju kako bi se uklonile gorke materije i masa se isparava. Dobijei proizvod je viskozna tečnost tamne braon boje.

Sirup ima izuzetno korisna svojstva zbog svog sastava. On sadri tijamin - vitamin koji učestvuje u razgrađivanju proteina i njihovoj sintezi. Reguliše rast tela.

Pantotenska kiselina razgrađuje masti i olakšava njihovo apsorbovanje. Piridoksin pomaže apsorpciji proteinske hrane.

Riboflavin blagotvorno utiče na kosu, nokte, epitelne ćelije, jača imunološki sistem.

Holin normalizuje rad nervnog sistema i poboljšava pamćenje. Osim toga, sirup od rogača sadrži tanine, aminokiseline, skrob, šećere, mikroelemente i pektin.

Sirup od rogača - koristi i primena

Koristan je za kardiovaskularni sistem s obzirom na to da jača mišić srca. Koristan je i za sistem organaz avarenje koji čisti. Zahvaljujući kalcijumu koji sadrži, jača kosti. Jačajući odbrambene mehanizme organizma sirup od rogača sprečava stvaranje raka. Poboljšava metabolizam, leči kašalj i ima imunomodulirajući efekat.

Sirup od rogača nalazi primenu u medicini, kozmetici i kulinarstvu. Njegova kulinarska upotreba je veoma prijatna. On se dodaje u napitke u ulozi zgušnjivača i u slatke sosove i glazure. Daje prijatnu čokoladnu nijansutečnostima. Jutarnje palačine su veoma ukusne sa sirupom od melase ili meda, a sirup od rogača može u potpunosti da ih zameni.

Međutim, mora da se pazi s anjegovom konzumacijom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog visokog sadržaja šećera, ako i onima koji boluju od dijabetesa. Moraju da paze i oni koji pate od alergija na hranu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest