bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da sušimo peršun, mirođiju i origano

Kako da sušimo peršun, mirođiju i origano

Sušena mirođija

Zamislite kako će se vaša jela začiniti ove zime ako imate sopstvene začine iz bašte kako biste ih dodali u njih. Žalfija, majčina dušica, letnji čubar, mirođija, lovorov list, origano, ruzmarin i peršun nisu toliko teški za sušenje zbog niske vlage koju oni sadrže u svojim listovima koja lako može da se osuši ili da se zamrzne.

Čak neke od njih mogu da koriste tokom cele godine u suvom stanju i uprkos svemu da nude dobar ukus. Evo kako da ga napravite u nekoliko jednostavnih koraka. Nije vam potrebna nikakava posebna obrema ili sposobnosti.

Najbolje vreme za branje začina za sušenje je tačno pre nego što procvetaju. To je vreme kada su listovi snabdeveni sa najviše ulja koje daje jaču aromu i ukus začina. Isecite začine kada su listovi suvi ili kasno ujutru ili početkom večeri, ali ne tokom preterano vućeg podnevnog sunca.

Sušeni peršun

Koristite oštar nož ili makaze kako biste smanjili velika stabla ili grane zrelih biljkih. Pažljivo se prodrma svaka grančica kako bi se uklonili insekti i mušice po njima. Pogledajte svaku grančicu i uklonite stare, oštećene ili bolesne listove.

Isperite svaku grančicu hladnom vodom i posušite krpom ili kuhinjskim ubrusom kako biste odstranili svu vodu. Mokri začini su skloni da buđaju kada su vlažni.

Okrenite granke sa glavom nadole i uklonite listove duž gornjeg dela stabljike. Donji listovi nisu toliko aromatični i sveži, kao mlađi listovi koji su najbliže vrhićima. Vežite pet ili šest stabljika zajedno u mali snop tako što napravite malu gomilu u jednom kraju vezice.

Zakačite tako napravljene bukete na provetrenom i toplom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti i ostavite da se osuše. Tavanska prostorija vrši odličan posao. Ostavlja se tako na otprilike dve sedmice ili malo više, nakon čega se stavlja u odgovarajuće kontejnere ili kese na suvom i tamnom mestu.

Sušeni začini se čuvaju godinama, ali su najbolji za upotrebu ako se koriste u roku od jedne godine. Većina začina će izgubiti deo svog ukusa vremenom i biće potrebna veća količina njih kako bi se postigla željena aroma prilikom kuvanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji