Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ekološki prihvatljiva ishrana

Ekološki prihvatljiva ishrana

RuminaRumina
Početnik
21
Hrana u skladu sa prirodom

Ekološki prihvatljiva ishrana je povezana ne sa tim šta se jede, već kako. Ako želite da se radujete i uživate u životu, jedite živu hranu. Živo telo se izgrađuje živom hranom, a to je voće i povrće u sirovom obliku. Svaka hraa koja je prošla kuvanje ili drugu toplotnu obradu naziva se koncentrovanom. Želudac čoveka je prilagođen da vari samo jednu vrstu koncentrovane hrane.

Kada se uzima više od jedne vrste koncentrovane hrane, ona opterećuje naše organe za varenje, doprinosi kontaminaciji korena debelog creva, narušava njegovu funkciju, a to doprinosi nagomilavanju otpadnih materija i guta veliku količinu naše dragocene energije.

Nema šanse da niste zajedno jeli meso i krompir, meso i pirinač, meso i kiseli kupus, ribu sa krompirom, ribu sa pirinčem itd. Da uzmemo primer sa mesom i krompirima. Zamislite da jedete šniclu. Pripremite je na način koji se vama dopada i pojedite je! Čim upadne u vaš želudac ovom koncentrovanom proteinu je potreban specijalan želudačni sok koji će je razgraditi, tačnije kiseli rastvor.

Ali u isto vreme ste pojeli i pečeni krompir sa šniclom. Prilikom njegove toplotne obrade, dehidrira se i postaje koncentrovani proizvod koji sadrži skrob koji upada u vaš želudac zajedno sa šniclom. Želudačni sok potreban za njegovo razgrađivanje više neće biti kiseo, već alkalni. Kada kiseli i alkalni rastvor dođu u interakciju, oni se uzajamno neutralizuju, tj. uzajamno se uništavaju.

Šta je ishrana u skladu sa prirodom

I tako, vi ste upravo pojeli šniclu i krompire. Sokovi potrebni za njegovo varenje su se neutralizovali, tj. samouništili su se. Šta se dešava sa tom hranom? Organizam razume vanredno stanje i uznemirenost, s obziro, nato da je vranje glavni zadatak tela. Nastupa zabuna. Treba da bude proizvedeno više želudačnih sokova, a to oduzima vreme i energiju, a mi se tada osećamo siti. Ispuštaju se sokovi koji se ponovo neutralizuju. Sada je već organizam zausta dostigao svoj limit.

Troši se mnogo energije kako bi se formiralo više sokova u želucu. Za ovaj proces mnogo vremena. Zapravo prolazi nekoliko sati dok telo ne proizvede te probavne sokove.

Šta se zapravo desilo?

Većina belančevina (meso) odstajalih u želucu toliko dugo su umrle. Veći deo ugljenih hidrata (krompiri) se fermentisao. Hranljive materije pogođene truljenjem i fermentacijom ne mogu se koristiti za građenje zdrave ćelijske strukture. Takva hrana ispušta toksine u naše telo, tj. otrovne kiseline. Kao rezultat truljenja i fermentacije stomak se nadima, postaje nam teško, dobijaju se gasovi i posežemo ka tabletama i sodom za hleb.

Mi smo jedina stvorenja na ovom svetu koje moraju da uzmu lekove nakon obroka kako bismo izbacili hranu iz creva. Hrana prinuđena da ostane nesamlevena u želucu bukvalno umire. Hranljive materije koje su se nekada sadržale su se izgubile. Zbog njenog dugačkog boravka u želucu bilo je potrošeno mnogo energije. Nakon toga hrana se prebacuje u crevni trakt. Ona se probija kroz približno 9 m dug probavni kanal. Devet metara creva je prinuđeno da se izbori sa ovom hranom truli. Zbog toga ljudi osećaju umor nakon obroka i spava im se. Zato nemaju dovoljno energije.

Ako treba da se uopšti: ako se uzimaju dve koncentrovane namirnice istovremeno, one će istruliti, a trula hrana ne može da se apsorbuje; nepravilno kombinovana hrana naglo remeti ciklus asimilacije i izlučivanja. Prema tome šniclu možete da jedete odvojeno sa bilo kojom vrstom sirovog povrća kao što su paradajz, krastavci, zelena salata itd, a takođe sa običnom tušrijom i kiselim kupusom. Ovo je u praksi osnovni princip odvojene ishrane.

Sveža hrana

Da bi se sirovo povrće i turšije razgradile njima nije potreban poseban želudačni sok. Oni se razgrađuju kako u kiseloj, tako i u alkalnoj sredini i zbog toga mogu da se kombinuju sa bilo kojom vrstom mesa, kobasicama, ribom itd. a takođe i sa svim posnim jelima.

Ako ste mnogo gladni na prazan stomak možete da konzumirate sirovo voće za predjelo, s obzirom na to da se sirovo voće najbrže razgrađuje - do 30-40 minuta - i organizam se odmah puni neophodnom energijom. Svako voće treba da se konzumira na prazan stomak i samostalno, bez mešanja sa drugom hranom. Poželjno je da se ne meša sa različizim voćem, nego da se konzumira jedna rsta voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest