Bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Primer jelovnika za rođendan

Primer jelovnika za rođendan

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Torta za rođendan

Da biste pripremili neki jelovnik za rođendan voljene osobe prvo treba da se uskladite sa njegovim ukusom. Za salatu je važno da se uskladite sa godišnjim dobom. Predjelo nije obavezno, ali mora da bude nešto laganije. Glavno jelo je po tradiciji hranljivom i obično uključuje meso.

Za desert - sve što vam padne na pamet je odgovarajuće. Tradicija nalaže da bude i torte, ali pak možete da probate i nešto drugačije.

Praznična salata

Ako imate mnogo gostiju i ne zovete ih na večeru, već prosto na takozvanu čast, napravite švedski sto - stavite sendviče, kolačiće, slane štapiće, malo meze.

Evo i primera jelovnika za bliske goste, pogodnije za zimski period:

1. Salata - izabrali smo salatu sa kuskusom, kuvanim jajetom, kiselim krastavčićima, kobasicom ili šunkom, solju, crnim biberom, malo limunovog soka. Skuvajte kuskus i kada se ohladi pomešajte sa ostalim sastojcima koje ste sitno iseckali. Začinite salatu i servirajte hladnu. Ne stavljajte previše veliku količinu, zato što je kuskus zasitan.

2. Prelazimo direktno na glavno jelo, zato što je posle ove salate predjelo suvišno. Za glavno jelo, ukoliko imate mnogo gostiju, pripremite kapamu od različitog mesa - piletine, kubasica, svinjskih šnicli. Tako ničiju ukus nećete razočarati i sve ćete zajedno napraviti. Meso poređajte u đuveč tako što na dno stavljate podlogu od kiselog kupusa. Začinite, dodajte malo vina i vodu i kuvajte.

Tiramisu

3. Za garnirung možete da napravite krompir - kuvan, pržen, pire. Takođe, veoma odgovarajuć garnirung za kapamu su propržene pečurke na maslacu sa malo belog luka i mirođije za aromu. Izaberite hranu koja nije mnogo teška.

4. Desert treba da se pamti. Ako imate vremena napravite tiramisu. U slučaju da vam se čini preterano, možete da napravite voćnu pitu ili krem karamel.

Letnji jelovnik za rođendan treba da uključuje zelenu salatu sa svim povrćem kojim raspolaže godišnje doba. Možete paradajz da napunite krem sirom, belim lukom, mirođijom i s malo kiselog mleka. Odgovarajuće i za salatu i za predjelo. Ako vam se ideja za predjelo ne dopada, napravite slanu tortu od palačinki.

Čizkejk

Pravite palačinke tako što nakon toga počinjete da stavljate na svaku palačinku nešto drugačije - jaje, ljutenicu, majonez, paštetu salamu, kačkavalj, topljeni sir itd. Kada su palačinke gotove, lepo posipate kačkavaljem i zapečete samo na gornjem grejaču ili u mikrotalasnoj rerni.

Za glavno jelo napravite pile žilijen ili pak pohovane teleće šnicle. Za njih su vam potrebni teleći šol, 3 jaja, prezle, griz i začini. Posipate šnicle začinima, da odstoje otprilike sat vremena. Posle ih uvaljate u griz i istucate. Umačete u umućena jaja, prezle i pržite. Kada su gotove i vruće, na njih izrendate kačkavalj.

Možete da napravite i pileće filete u jenskoj šerpi - prvo stoje u marinadi od soja sosa, belog luka, začina i vina. Posle ih propržite i stavljate u jensku činiju. Odozgo dodajte izrendani kačkavalj i pavlaku. Pavlaku ste sipali u tiganj posle šnicli. Sledi da ispečete.

Za garnirung vam predlažemo krompire sote, sveže pečeni krompir sa začinima ili karamelizovanim lukom.

Desert može da bude kupljena torta, melba, čizkejk, možete da napravite i bogatu voćnu salatu od mnogo voća koju ste zalili dresingom od malo ruma, soka od limuna i pomoranže i jedne vanile.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest