bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Da napravimo domaću sušenu kobasicu

Da napravimo domaću sušenu kobasicu

Domaća sušena kobasica

U prodavnicama ima mnogo različitih vrsta sušenih kobasica, ali najukusnija ostaje domaća kobasica napravljena kod kuće od svežeg mesa. Sami možete da napravite sušenu kobasicu sa kojom ćete počastiti rodbinu i goste i postati poznati kao pravi majtori ovog tradicionalnog bugarskog delikatesa.

Nije teško napraviti pravu domaću sušenu kobasicu, ali treba da se naoružate strpljenjem, zato što se ne dobija za jedan dan.

Potrebni sastojci: 4 kilograma telećeg mesa, 4 kilograma svinjskog mesa, 200 grama soli, 1 supena kašika crnog bibera, 1 prstohvat šećera, 2 čena belog luka veoma vitno iseckana, 10 mililitara rakije, 1 supena kašika kumina.

Način pripreme: Meso se seče sitno ili se samelje. Sitno iseckano meso je bolje od mlevenog, ali ukoliko nemate dovoljno strpljenja da ga sečete na sasvim fine komadiće, direktno ga sameljite mašinicom za meso.

Meso se obilno posoli i ostavlja se u đevđiru tokom noći. Začini se začinima koji su prethodno bili pomešani, nakon toga se dobro umesi i ostavlja se na 36 sati da odstoji na hladnom.

Sušena kobasica

Ponovo se umesi i ostavlja se na celu noć na hladnom. Tako pripremljeno meso se dobro puniu prethodno očišćena creva.

Kada se napune creva se jako vezuju sa obe strane debelim koncem i probijaju se na nekoliko mesta veoma tankom iglicom. Ovo se radi kako bi se izbacio višak vazduha iz sušene kobasice.

Creva napunjena mesom se ostavljaju da se odmore na hladnom na jednu noć. Ujutru se zakače na hladnom mestu koje nije vlažno. Nakon četiri dana se skidaju i kada odstoje na stolu otprilike sat vremena, sasvim lagano se razvijaju pritiskajući odozgo.

Ovo se radi kako bi sušena kobasica dobila svoj karkaterističan oblik. Nakon što se sušena kobasica razvije, okreće se i procedura se ponavlja i za drugu stranu budućeg delikatesa.

Ova procedura se radi svaki drugi dan tokom dve nedelje. Posle se sušene kobasice okače da se suše na hladnom i provetrenom mestu, najbolje je na vazduhu.

Međutim, tokom noći treba da se vrate da se ne bi smočile od kiše ili snega. Nakon otprilike 40 dana domaća sušena kobasica je već spremna za sečenje na tanke komadiće i serviranje.

Postoji velika raznovrsnost recepata za sušene kobasice koji su pripremljeni za vas u ovoj kolekciji domaće spremljene sušene kobasice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji