bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da usolimo slaninu

Kako da usolimo slaninu

Dimljena slanina

Slanina za koju se donedavno govorilo da je štetna, sadrži mnogo korisnih materija. Jedna od njih je arahidonska kiselina koja je važna za ćelijsku i hormonsku aktivnost.

Slanina sadrži vitamine A, E i D. Usoljena slanina je mnogo ukusna, posebno tokom zimskih dana kada nakon šetnje na svežem vazduhu pojedemo tanke kriškice slanine koja se topi u ustima.

Ima mnogo recepata za soljenje slanine, najlakši način je da se slanina pospe solju, da se ka unutra prstima natrpa solju, da se uvije komadom nauljenog papira i da se ostavi na hladnom.

Kada birate slaninu za usoljavanje treba da kupite proizvod visokog kvaliteta, s obzirom na to da se on pravi samo pomoću soli.

Sveža slanina je meka i elastična, bez dlaka. Kožica treba da bude tanka, mekana, žuto-bela. Sama slanina treba da bude snežnobela ili blago ružičasta.

Usoljena slanina

Ako pritisnete svežu slaninu prstom, ostaće udubljenje, a ako pritisnete staru slaninu, udubljenje će odmah nestati.

Nakon što usolite slaninu, odsecite mali komad nje i njega čuvajte u frižideru, ostali deo čuvajte u zamrzivaču uvijen u mauljeni papir i nakon toga u celofan.

Da biste usolili slaninu, jedan kilogram slanine se dobro opere hladnom vodom i posuši se. Komad se stavlja u saklenu ili emajliranu posudu. U njega se utrljaju različiti začini po ukusu - ovo mogu da budu lovorov list, beli luk, crni ili beli biber i čak neki egzotičniji začini.

U posebnoj posudi se prokuva litar i po vode i u njoj se istopi 1 prepunjena čaša soli. Hladi se i zaliva se slanina. Ostavlja se dva dana na sobnoj temperaturi i stavlja se u frižider na još 4 dana. Tako pripremljena slanina može da se čuva i direktno u salamuri.

Suvi način za usoljavanje takođe slaninu čini mnogo ukusnom. Slanina se ne pere vodom, a već se oštrim nožem vrlo dobro sastruže sa svih strana.

Komad se istrlja solju sa svih strana. Ne treba da se brinete da ćete presoliti slaninu - ako je soli mnogo, ona je prosto neće upiti.

Na isti način možete da usolite slaninu prethodno iseckana na kockice. Tada se svaka kockica usoli. Nakon usoljavanja slanina se istrlja crnim biberom i alevom paprikom i sitno iseckanim belim lukom.

Pripremljena na ovaj način se uvija u nauljeni papir i ostavlja se u zamrzivaču. Nakon nedelju dana slanina može da se konzumira.

Pogeldajte još ovaj recept za pravljenje domaće slanine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji