Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana koja izaziva kiseline

Hrana koja izaziva kiseline

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Bolovi u stomaku

Kiseline se karakterišu osećajem prženja u oblasti želuca i jednjaka. Da biste se zaštitili od ovog neprijatnog osećaja, treba da poznajete hranu koja ga izaziva i da je izbegavate.

Prilikom konzumacije velikih porcija hrane koja sadrži kiseline u svom hemijskom sastavu, ove kiseline se odvajaju u velikim količinama koje ne mogu u potpunosti da se obrade u želucu i uzrokuju neprijatan osećaj pečenja.

Uprkos tome što postoje mnoga druga sredstva za borbu sa ovim problemom, biće od koristi da poznajete hranu koja je uzrokuje. Izbegavanje neke od njih je težak zadatak, ali treba da se trudite da ograničite njihovu upotrebu koliko je to moguće.

Turšija

Pržena hrana je teška za varenje. Ona sadrži velike količine transmasti koje mogu da budu opasne za sistem organa za varenje. Ove materije usporavaju proces varenja što dovodi do zadržavanja kiselina.

Masnoće ostaju duže vreme u sistemu organa za varenje i mogu da dovedu do povećanog pritiska u želucu. Treba da se izbegava i neka pečena hrana. Keksići i kolačići doprinose stvaranju kisele sredine u želucu. Oni takođe sadrže konzervanse i veštačke boje.

Uprkos tome što kafa deluje laksativno, visoka količina kofeina u njoj dovodi do ispuštanja tečnosti u želucu što može da uzrokuje kiseline. Možete da je zamenite zelenim čajem koji će vas takođe razveseliti ujutru, a umesto popodnevne kafe popijte čašu biljnog čaja od kamilice - koristan i prijatan. Poželjno je da ne dodajete šećer. Gazirani napici takođe treba da se izbegavaju kako bi se smanjio rizik od kiselina. One se smatraju osnovnim uzročnicima kiselina, tako da bi bilo dobro da ih ograničite. Možete da ih zamenite čistom vodom, zdravim smutijima, proteinskim koktelima.

Ovi napici povećavaju pritisak na želudac što sa svoje strane izaziva skeret. Pre nego što zaspite izbegavajte sokove od citrusnog voća. Takođe, nemojte ih konzumirati na prazan stomak, zato što takođe mogu da uzrokuju kiseline. Možete da ih zamenite ne mnogo hladnom čistom vodom. Ako vam pak njihov svež ukus nedostaje, možete da dozvolite da stavite komadić u čašu sa vodom ili malo njihovog soka pripremajući ojačavajući i tonizirajući napitak, ali ipak budite pažljivi.

Izbegavajte ljute sosove i ljute papričice. Pobrinite se za svoj želudac tako što ćete ograničiti upotrebu pikantnih začina u jela. Tajlandska i indijska kuhinja sadrže veliku količinu ovih začina.

Ako ne sedate za sto bez slanika, veoma je moguće da imate kiseline nakon obroka. Ako još uvek niste shvatili zašto, obratite pažnju na so, ako niste jeli drugu hranu iz grupe uzročnika ovog želudačnog diskomforta. Dokazano je da su ljudi koji konzumiraju preteranu količinu soli 70% skloniji ka kiselinama od onih koji je ograničavaju i jednu neslane hranljive proizvode.

Sveža menta koja se nalazi među najkorišćenijim i omiljenim začinima, takođe bi mogla da uzrokuje neprijatan problem sa želucem. Možete da probate da smanjite prekomernu količinu ili da je koristite samo u jelima i to u umerenim količinama, ograničavajući konzumaciju na bombone od mente, napitke i čaj od mente. Težite tome da kupujete sredstva za svež dah koja ne sadrže mentu.

Neki ljudi koji imaju osetljiviji želudac mogu da osećaju diskomfort i prilikom konzumacije luka, belog luka, ražanog hleba, zelene salate. Probajte da zamenite luk i beli luk đumbirom, ako ste otkrili da su oni uzročnici vaših kiselina.

Šnicle mogu da izazovu kiseline

Meso je takođe teško za varenje. Sočnoj šnicli je potrebna velika količina želudačnog soka za preradu. Zamenite je piletinom, ćurećim mesom ili ribom kojima je potrebno malo manje sone kiseline prilikom njihovog varenja u želucu. Uključite više voća i povrća u vašu dijetu.

Konzumacija paradajza i sos paradajza bi mogla da uzrokuje iritaciju u želucu i kiseline. Iako je koristan zbog sadržaja likopena, paradajz ima visoku kiselost.

Dokazani su viši nivoi odvojene želudačne kiseline kod ljudi koji upotrebljavaju alkohol. Takođe, on ometa san. Neki ljudi veruju da šolja hladnog mleka može da obezbedi momentalno olakšanje simptoma. Bolja varijanta je da ga zamenite čašom vode. To je tako, zato što mleko izaziva želudačnu sekreciju i pogoršava stanje.

Na žalost mnogih, čokolada takođe spada u hranu koja izaziva kiseline. Osim kofeina, ona sadrži i druge elemente koji povećavaju rizik od pojave neprijtnog stanja. Uz to, sadržaj kakaoa i masti takođe doprinosi pojavi kiselina. Eto zašto, ukoliko ne možete bez slatkog, barem ograničite unos čokolade kako biste sebi uštedeli želudačni diskomfort.

Hrana koja sadrži gluten takođe uzrokuje kiseline. Eto što je dobro da se izbegava, ukoliko se žalite na ovaj problem.

Nemojte se prejedati! Jedite dok ne napunite najviše 3/4 želuca. Žvaćite hranu i podelite je na nekoliko manjih obroka tokom celog dana. Na taj način možete da izbegnete neprijatne simptome kiselina. Kombinujte odgovarajuć režim ishrane sa blagom fizičkom aktivnošću i više poitivizma koji će vam pomoći da se oslobodite stresa i napetosti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest