Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi šipka

Zdravstvene koristi šipka

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Šipak sa medom

Šipak se još od davnina koristi za lečenje različitih bolesti. Biljka je bogata vitaminima C, A, K, E, u sebi sadrži i minerale - kalijum, kalcijum magnezijum, mangan.

Zapravo, šipak je vrsta divljerastuće ruže - višegodišnja bodljikava biljka. Cvat se primećuje u periodu maj-jul, a zrelost plodova se ostvarjue tokom jeseni. Cvetići imaju bledoroze ili belu boju, a plodovi su crveno-narandžasti do jarko crveni.

Iako biljka nije dovoljno proučavana da bi se sa sigurnošću dokazala njena pozitivna svojstva, mnogi ljudi se poveravaju čaju od šipka, zato što su osetili olakšanje prilikom njegove konzumacije.

Zbog velike količine vitamina C koja je sadržana u šipku, ova biljka je neosporno jedan od najboljih izbora za stimulisanje i imunog sistema.

Izuzetno odgovara za zaštitu od gripa i prehlade, šipak može da se pije i nakon što smo se već razboleli. U ovoj situaciji, biljka će nam pomoći da se brže oporavimo. Biljkma ublažava upaljeno grlo, zapušen nos, probleme sa plućima. Napitak od šipka jača imuni sistem i smanjuje česte prehlade, eto zašto je dobro da se pije profilaktički. Uporan kašalj može da bude ublažen oblogom od čaja od šipka.

Osim toga, šipak ima još i hemostatsko i laksativno dejstvo, smanjuje sadržaj holesterola u krvi, koristan je za konzumaciju kod peska u bubrezima i žučnoj kesi, krvi u urinu, hemoroidima.

Šipak

Smatra se da čaj od šipka može da smanji šećer u krvi, mnogo dobro utiče kod stanja kao što su infektivni hepatitis. Osim toga, povećava fizičke peformanse.

Zanimljiva činjenica je da plodovi šipka imaju bogatiji sadržaj karotina od šargarepi (koje obiluju njige). Karotin je najjači među antioksidansima. Unos preporučujuće koliline antioksidanasa može značajno da smanji rizik od razvoja raka.

Preporučuje se kod teškog uriniranja, suvog i mučnog kašljaq, hronične upale bubrega i, dijareje, obilne i bolne menstruacije. Njegovo kombinovanje sa nekim drugim korisnim biljkama - žalfijom, lavandom, medveđim pantalonama, pojačava analgetički efekat.

Čaj od grančica šipka i listova pomaže kod stomačnog diskomforta - radikulitisa, kolika, meterozma i dijareje.

Šipak poboljšava razmenu materija, čisti organizam od toksina, ublažava bolove u zgoblocima, a za vreme dijeta značajno smanjuje osećaj gladi.

Šipak je izuzetno koristan kod osteoartritisa. Dokazano je da se plod uzima 2 puta dnevno u bilo kakvom obliku tokom 3-4 meseca, bol i simptomi bolesti bivaju značajno ublaženi. Isto je delovanje kod reumatoidnog artritisa.

Napitak od šipka deluje umirujuće na nervni sistem i pomaže kod nesanice, stresa ili stanja depresije.

Deo materija koje se nalaze u šipku pomažu u jačanju desni i zaustavljanju krvi, ukoliko postoji takav problem. Možete da uzimate infuzije, čaj, napitke na bazi šipka.

Biljka igra važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrbaca, preporučuje se kod anemije i dijabetesa. Šipak ima pozitivno delovanje kod srčanih problema, bubrežnih kriza i drugih stanja povezanih sa njima. Pomaže u smanjivanju krvnog pritiska, u normalizovanju kretanja krvotoka, kao i kod bolesti jetre. Šipak će pomoći u borbi sa kamenjem ili peska u mokraćnim kanalima, teškim uriniranjem, kao i za različite infekcije.

Šipak u posudi

Poslednje, ali ne najmanje bitno, napitak od šipka je odlično sredstvo za čišćenje kože, a maslac od šipka pomaže u lečenju akni, dermatitisa, rana od ležanja i ispucalih bradavica kod dojilja. Osim toga, pomaže u izjednačavanju tena i u zarastanju rana.

Možete da napravite oblogu sa napitkom od piška kod uaple očiju. Bijka će ublažiti neprijatno stanje i pomoći će u njegovom lečenju.

Možete da oživite i hidrirate svoju kosu tako što pomešate napitak od šipka sa ovsenim mekinjama. U njih dodajte 1 supenu kašiku limunovog soka - nanesite smesu na suvu kosu i sačekajte pola sata. Posle isperite.

Čaj od šipka se pravi tako što se zalije nekoliko sušenih plodova biljke i ostavljaju se da se popare na desetak minuta, nakon čega se cedi. On ima dosta gorak ukus, tako da možete da dodate malo meda kako bi se zasladilo.

Napitak napravite na sledeći način:

- Zagrejte pola litre vode i nakon što provri, zalijte 3 supene kašike plodova šipka. Kuvajte deset minuta u zatvorenoj posudi i posle pijte po 1 kafenu šoljicu tri puta na dan.

Budite pažljivi prilikom konzumacije šipurka - treba veoma dobro da operete plodove, da odsečete vrhiće i da očistite semenke, zato što inače mogu da uzrokuju iritaciju i uznemirenost u želucu.

Pažnja! Nemojte uzimati biljku ako ste alergični ili imate netoleranciju na nju! Kod predoziranja moguće su neželjene reakcije poput glavobolje, umora, mučnine i povraćanja, želudačnog diskomforta, zatvora, problema sa snom, jakog i ubrzanog otkucaja srca. Ne preporučuje se da ga piju trudnice, ljudi koji su nedavno bili podvrgnuti operacijama ili ljudi koji imaju bolesti krvi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest