Najopasnije namirnice koje se kriju u zdravoj hrani

Masline

Prestali da jedete sendviče i pijete gazirana pića i već ste sigurni da se hranite zdravo. Italijanski dijetolozi savetuju da ipak budete oprezni.

Postoje namirnice koje se smatraju zdravim, ali su štetne za vaš želudac koliko i sam čips! Masline nas svojim ukusom prosto mame da ih jedemo stalno. Međutim, stalna konzumacija tamnozelenih maslina može dovesti do povećanja nivoa gvožđa u vašem organizmu.

Krompir je pravi magnet za bakterije i spada u povrće koje najviše potpomaže njhovom širenju. Naučnici upozoravaju da je po tom pitanju najopasniji krompir u ruskoj salati, jer se u njoj pojavljuje najviše bakterija koje izazivaju dizenteriju.

Čeri paradajz

I kačkavalj može sadržati patogene bakterije, posebno ako je napravljen u kućnim uslovima i od nepasterizovanog mleka. To takođe važi i za mleko koje se prodaje na točenje u flašama u velikim marketima. Postoji mogućnost da naizgled ispravno mleko može doneti više štete nego koristi.

Iako se smatra da nas sladoled čini srećnima i pomaže nam da prebrodimo umor, ovo ledeno zadovoljstvo i dalje spada u rizičnu hranu. Plastične kutije za sladoled iz kojih nam služe kugle koje se prodaju u kornetima, nisu uvek dobro dezinfikovane. U njima mogu biti pristune razne bakterije kao što su salmonela i stafilokoke.

Dimljeno meso može da sadrži dosta kancerogenih materija. Ovakvi proizvodi se često prerađuju uz pomoć veštačkog dima, a ne onog koji nastaje kao posledica sagorevanja drva. Osim pomenutog, poznato je da ovakvi i slični proizvodi sadrže veštačke boje i konzervanse.

Bolovi u stomaku

Jaja se takođe ubrajaju u rizične namirnice – salmonela je prisutna u digestivnom traktu životinja i u ljudsko telo dolazi putem nedovoljne termičke obrade. Verovanje da jaja sa sela ne mogu sadržati salmonelu ne bi trebalo prihvatiti bez rezerve.

Koliko god čudno zvučalo, paradajz često prouzrokuje trovanje hranom. Bakterije u povrće ulaze kroz oštećenu površinu, a u organizam čoveka putem paradajza koji nije termički obrađen.

Zato uvek birajte paradajz sa glatkom površinom i koji nema pukotine na sebi ili neke ozlede. Zelen, u koju spadaju peršun, mirođija i celer takođe zauzimaju vodeće mesto kao mogući uzroci trovanja hranom, jer ih je teško očistiti i po njihovim listovima gotovo uvek ostaju bakterije nevidljive golim okom. Bakterije koje se nalaze na zemlji dolaze u kontakt sa grančicama, a osim toga ova vrsta začinskog bilja takođe može pokupiti štetne materije i iz zemlje, koje su našim očima nevidljive.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: