bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta sadrže rolnice od rakova

Šta sadrže rolnice od rakova

Rolnice od rakova

Osnovni sastojak rolnica od rakova nije meso rakovog repa, nego pročišćena riblja belančevina poznata kao surimi. Surimi se pravi od mesa bele ribe, najčešće ribe hek, ali i od sabljarke, tilapije i od raznih vrsta ajkula. Pravi se pire i posle tgoa se kuva, kako bi postalo elastično. Na japanskom surimi znači riblji pire.

Osim surimija, u sastav rolnica ulaze krompirov skrob, biljna mast, so, šećer i hranljivi dodaci koji naglašavaju ukus i čuvaju strukturu proizvoda prilikom dubokog zamrzavanja.

Skrob se u rolnicama koristi kao elemenat koji povezuje molekule riblje belančevine. Nakon termičke obrade, skrob finalnom proizvodu daje dodatnu elastičnost.

Količina skroba ne bi trebalo da prelazi 10%, zato što će se u protivnom finalni proizvod mrviti i biti suv.

Prilikom proizvodnje rolnica se koriste samo prirodni ekstrakti, dobijeni iz tihookeanskih rakova. Za imitaciju boje prirodnog mesa raka se koristi testo obojeno prirodnom bojom, u čiji sastav ulaze dve - aleva paprika i karmin.

Kombinacijom ova dva pigmenta se dopušta da se dobije širok spektar crvenih boja - od narandžaste do purpurne. Korišćenje prirodnih dodataka ishrani, ne samo da poboljšava kvalitet, nego je i koristan za zdravlje.

Karaginani - to su prirodni zgušnjivači, koji se dobijaju od morskih algi roda Rhodophyceae. Čovečanstvo j odavno ustanovilo da su morske alge izvor mnogo mikroelemenata potrebnih organizmu.

Razne vrste algi daju različite vrste karaginana. Uglavnom se koriste zbog toga što u sebi sadrže želatin. Osim toga, neke vrste karaginana sprečavaju oslobađanje tečnosti prilikom dubokog zamrzavanja.

Natrijum glutamat, koji se nalazi u rolnicama, sam po sebi nema ukus i miris, ali ima određenu osobinu da pojačava ukus drugih proizvoda. Nemate razloga za brigu što se tiče sadržaja natrijum glutamata u proivodima. On se nalazi u mnogim vrstama namirnica i u ljudskom organizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji