Kako skuvati uskršnja jaja?

Jaja

Postoje određena pravila kojih bi se trebalo pridržavati kada kuvamo jaja za Uskrs.

Prvo je potrebno da izaberete odgovarajuću posudu u kojoj ćete kuvati jaja. Izbegavajte velike šerpe, jer su i velike šanse da se jaja pri kuvanju sudare i naprsnu.

Zato je potrebno da birate posudu za kuvanje jaja prema njihovom broju, tj. posudu gde se jaja neće sudarati, već biti skroz jedno uz drugo. Ako vam je porodica velika i morate skuvati veliki broj jaja odjednom, onda ih stavite u mrežice ili metalne korpice, kako bi izbegli da se sudaranje jaja pri kuvanju na visokoj temperaturi.

Jedna od varijanti kako bi se izbeglo sudaranje jaja je i da se stavi krpa na dno šerpe.

Dobar efekat se postiže i kada u vodu dodate prstohvat soli, jer so štiti jaja od pucanja. Ako želite da vam se jaja lakše ljušte, dodajte i kašičicu sirćeta.

Uskršnja jaja

Temepratura kuvanja je takođe važan faktor. Kad voda proključa, smanjite temperaturu, jer jaja je najbolje kuvati na tihoj vatri.

Drugo osnovno pravilo je da jaja nikada ne stavljate u ključalu vodu odmah nakon što ste ih izvadili iz frižidera. Setićete se i sami, neželjena posledica je pucanje jaja. Zato se preporučuje da jaja borave nekih 10 minuta na sobnoj temperaturi, pa ih onda stavite da se kuvaju.

Kada se skuvaju, stavite ih pod mlaz hladne vode 1 - 2 minuta, dok se ne ohlade.

Minuti

Zdrava i ukusna uskršnja jaja se kuvaju tačno 8 minuta, ni minut manje, ni minut više. Duže kuvanje na visokoj temperaturi kvari ukus jajeta, a belance postaje žilavo.

Ne zaboravite da jaja dobro očistite pre kuvanja. To ćete najlakše postići tako što ih potopite u hladnu vodu, nakon čega svako jaje pažljivo brišete krpom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji