Tajne dobrog kuglofa

Ukusan kuglof

Vazdušast i mek kolač ne može da uspe baš svakoj domaćici. Napraviti dobar kolač nije nimalo teško, ako znate neke tajne koje se kriju u pripremi ovog ukusnog dezerta.

Potrebno vam je 5 jaja, šolja šećera, šolja brašna, prstohvat sode bikarbone i papir za pečenje.

Prva tajna kolača je da jaja sa kojima ćete praviti kolač budu dobro ohlađena. Zato, pre nego što se uhvatite pravljenja testa, ostavite jaja u frižider na 10 minuta.

Jaja mutite u dubokoj posudi, kako ne bi prskalo sa strane. Mikser se podešava na najveću brzinu i mutite dok ne dobijete žutu penu.

Dok mutite, posudu nakrenite malo u stranu, a mikser držite tako da dodiruje samo površinu jaja, nikako dublje.

Dok neprestano mutite, dodajte šećer u nekoliko navrata. Kad isključite mikser, dodajte brašno, pažljivo mešajući kašikom.

Kuglof

Zatim dodajte prstohvat soli i testo je već spremno. Spremite tepsiju za pečenje. Obložite je papirom od pirinča ili papirom za pečenje i posipajte je brašnom.

U rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni, stavite tepsiju u koju ste pažljivo isipali testo. Poželjno je ne otvarati vrata rerne dok se kolač peče.

Ako rernu otvorite makar jednom, kolač će splasnuti. Ako je veličina tepsije 25 cm, vreme pečenja kolača je 45 minuta.

Kad se kolač ispeče, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Tek kad se dobro ohladi, kolač možete izvaditi iz tepsije, jer ako to uradite dok je još topao, polomiće se. Posipajte šećerom u prahu, isecite ga i poslužite.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji