Najpopularnije marinade na jednom mestu

Marinade

Reč marinada poreklo vodi od latinske reči marinara, što znači more. Pre mnogo godina morska voda je korišćena za čuvanje mesa i ribe, jer je so čuvala ove proizvode od kvarenja. Marinade daju namirnicama magičan ukus, miris i mekoću. One predstavljaju tečnost, ponekad kiselog ukusa (od sirćeta ili limuna) i buket mirisnih začina i trava.

Marinada može da sadrži: soja sos, lovorov list, bosiljak, so, biber, beli luk, ren, peršun, čak i vino ili drugu vrstu alkohola. Na taj način marinada daje mekoću mesima, koja se mariniraju. Dovoljno je pomešati sastojke i potopiti meso izvesno vreme.

Različite i osnovne vrste marinada su:

Marinada za piletinu:

Marinada za piletinu

Uključuje maslinovo ulje, limun, med, votku, beli luk, majčinu dušicu, selen, bosiljak, origano i so po ukusu.

Marinada za ribu:

Marinada za ribu

Uključuje soja sos, čili sos, belo vino, crni luk, beli luk, biber, braon šećer i vodu. Može se koristiti i za jagnjeće ili pileće meso.

Marinada za jagnjetinu:

Marinada za jagnjetinu

Uključuje maslinovo ulje, limunov sok, peršun, ruzmarin, majoran, estragon, beli luk, beli biber i so.

Marinada za divljač:

Marinada za divljač

Uključuje rakiju, sirće, vodu, beli luk, celer, bahar, so, šećer, biber i karanfilić. Meso se marinira 48 sati, nakon čega se može potopiti u viski ili pire od voća za još 24 sata.

Tečna marinada:

Dobra za kotlete, vratne krmenadle i but. Marinira se 10-12 sati. Promešaju se ulje, sirće, crno vino, senf, čubar, aleva paprika, so, šećer i lovorov list.

Suva marinada:

Dobra za kotlete, vratne krmenadle, ražnjiće i but. U posudi se promešaju crni luk, čubar, biber, kumin, korijander, so, suvi peršun i seme slačice.

Marinada za povrće:

Od maslinovog ulja, limuna, bosilka, origana, majčine dušice, belog luka i soli. Izuzetna za pečurke, tikvice, paprike i patlidžan. Kada ih premažete marinadom, pecite ih na aluminijumskoj foliji i na roštilju.

Azijska marinada:

Azijska marinada

Uključuje soja sos, čili sos, ulje kikirikija i susama, belo vino, jabukovo sirće, celer, beli luk, crni luk, so.

Univerzalna marinada:

Od belog vina, aleve paprike, luka u prahu, soja sosa i belog luka u prahu.

Saveti za pripremu marinade

- Kada se marinada priprema, ona treba da bude gotova bar 1 sat pre nego što se u njoj marinira.

- Kada mariniramo, neophodno je koristiti staklenu ili keramičku posudu ili teglu sa dobrim poklopcem (nikada metalnu ili plastičnu posudu, jer može dati drugačiji ukus ili boju mesu);

Marinada

- Neophodno je meso ili ribu koju ćemo marinirati naseći na komade. Ako je celo, meso moramo kompletno prekriti marinadom i okretati ga periodično, a u isto vreme ga probosti na par mesta, jer marinada može da prodre maksimalno 1, 5 cm u dubinu;

- Mekano pile ili riba se mariniraju ne više od 1 sat na sobnoj temperaturi, kako se ne bi raspali posle; pileće grudi je dobro marinirati 2 sata, a teletinu i svinjetinu – 2-4 sata.

- Kada marinirame duže vreme, posuda mora da bude dobro zatvorena i obavezno u frižideru;

- Što više vremena meso provede u marinadi, toliko više se utiče na njegov ukus;

- Veliki broj marinada može se čuvati u frižideru oko mesec dana.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji