Nadutost stomaka i krčanje creva

Bolan stomak

Nadutost stomaka i krčanje creva su čest problem, a ujedno i veoma neugodan. Posebno neprijatne situacije su kada čovek ne može da uđe u određene komade odeće.

Uzorci ovakvih situacija su zadržavanje tečnosti i povećano stvaranje gasova, a kao glavni razlog može biti opterećen želudac.

Prejedanje može da prouzrokuje povećano stvaranje gasova, pogotovo ako se radi o hrani koja sadrži dosta rafinisanih ugljenih hidrata i masnoća.

Nadutost stomaka može biti znak i netolerantnosti na laktozu ili gluten, upale sluzokože želuca ili prisustvo gljivica.

Poznato je da se veliki broj žena žali na nadutost stomaka pre menstrualnog ciklusa. Ponekad takva nadutost može biti simptom bolesti srca, bubrega, jetre ili jajnika.

Ako su pristuni neprestani bolovi, povraćanje i visoka temperatura, udruženi sa nadutošću stomaka i krčanjem creva, kao i otečenim nogama, nužno je potražiti pomoć lekara.

Ako imate problema sa nadutim stomakom, smanjite unos soli. Međutim, ako ne možete bez soli, koristite onu sa smanjenim procentom natrijuma. Izbegavajte gazirana pića.

Takođe se suzdržavajte od proizvoda od testa u kombinaciji sa voćem. Nemojte preterivati sa masnom hranom, svežim voćem i povrćem i mahunastim biljkama.

Jednom nedeljno jedite sitno rendane jabuke, pijte mineralnu vodu i nezaslađen čaj od nane. Sledećeg dana jedite supe od povrća i povrće kuvano na pari.

Kod nadutosti stomaka pre ciklusa se preporučuje unos namirnica koje su bogate vitaminom E, B6, magnezijumom, a korisno je i potpuno izbegavanje kafe, šećera, soli.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji