Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Čizkejk klasici za praznike i obične dane

Čizkejk klasici za praznike i obične dane

MarinaMarina
Džedaj
22
Američki čizkejk

Prva torta, pripremljena od sira, brašna i meda, datira još od 2000. godina pre nove ere i smatra se da je delo grčkih majstora.

Ima antropoloških podataka, koji upućuju na grčko ostrvo Samos, kao na mesto rođenja ovog ukusnog i neobičnog deserta. Još tada je čizkejk bio cenjen i pripreman kao svadbena torta.

Pripremanje ove poslastice može od vas napraviti zvezdu kulinarstva, makar i u krugu vaših prijatelja i rođaka. Ako koristite bar jedan od ova dva neverovatno ukusna recepta za čizkejk, verni ljubitelji vaših kulinarskih dostignuća su vam zagarantovani.

Američki čizkejk

Američka varijanta je sa pečenjem i zahteva malo više vremena za pripremu i posluživanje.

Za pripremu fila ili punjenja su potrebna 2 pakovanja krem sira, 1 šolja šećera, 1 kašičica vanile, ½ kašičice soli, 4 veća jaja.

Za bazu (koru) čizkejka treba vam 1/3 šolje neslanog maslaca, 1 ½ šolja izmrvljenog keksa ili graham mrvica, 3 kašika šećera i malo rastopljenog maslaca sa premazivanje pleha u kome se desert peče.

Priprema: Počinjete pripremom kore za desert. Promešate izmrvljeni keks sa maslacem i šećerom. Poleđinom kašike dobro pritisnite smesu u pleh za pečenje. Pleh stavite u rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.

Za to vreme priprema se krem. Umutite krem sir mikserom na najmanjoj brzini, dok ne dobije mekanu i glatku strukturu. Dodajte šećer, vanilu i so i zajedno mutite jo 3-4 minuta. Nakon toga dodajte jaja, ali jedno po jedno.

Na kraju smesu sipajte preko ispečene kore od keksa i maslaca. Ponovo vratite u rernu na 180 stepeni na oko 1 do 1 ½ sat. Kada se ispeče, ne vadite pleh odmah iz rerne, nego ga ostavite u njoj još 1 sat sa otvorenim vratima. Nakon toga se čizkejk ostavlja u frižider preko noći.

Čizkejk bez pečenja

Čizkejk

Ako nemate toliko vremena i gosti će stići za sat vremena, tada je ovaj čizkejk bez pečenja perfektna varijanta za kraj večere.

Potrebni su vam: keks oko 200-250 grama, maslac oko 100 g, kisela pavlaka 400-500 g, jedno pakovanje krem sira i džem ili čokolada po vašem ukusu.

Sitno mleveni keks se promeša sa omekšalim maslacem. Tako pripremljena smesa se rasporedi u pleh kome možete odstraniti dno od stranica (ako ga imate). Pritiskate masu dobro na dno pleha i odozgo se pokrije kremom.

Krem pripremate na taj način što dobro sjedinite sledeće sastojke: krem sir, kiselu pavlaku i po ukusu možete dodati nekoliko kašika šećera, koji treba da se rastopi. Odozgo pospite izabranim džemom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest