Kriza sa maslinama dovešće do osetnog poskupljenja maslinovog ulja

Masline

Meteorološki uslovi u toku godine odrazili su se na prinos masline u Južnoj Evropi, što donekle može dovesti do drastičnog povećanja cene maslinovog ulja.

Klimatske promene na teritoriji Starog kontinenta doveli su do velikog deficita povrća. U Nemačkoj se cena zelene salate udvostručila, a za godinu dana cena tikvica u Francuskoj skočila je petostruko.

U Velikoj Britaniji ove godine su prodavali brokoli i salate u ograničenim količinama, a promenljive vremenske prilike donela je poskupljenje paradajza, paprika i patlidžana.

U protekloj godini, međutim, najgori su bili uslovi za masline. Hladnoća i najezde insekata prošle godine omeli su cvetanje maslinovog drveća, pa tokom leta nije dalo dovoljno ploda.

Maslinovo ulje

Farme u Italiji, Španiji i Grčkoj tvrde, da je kvalitet maslina prošlogodišnjeg roda veoma loš, i od njega se ne može proizvesti kvalitetno maslinovo ulje.

Protekle godine maslinovo ulje u Španiji je već poskupelo za 27%, u Italiji za 21% - saopštila je kompanija za istraživanje tržišta IRI information Resources. Čak i u Nemačkoj, gde su najniske otkupne cene, poslednje godine je skočila za 7-8%.

Maslinova ulja

Očekuje se da povećane cene maslinovog ulja najviše zahvate Britaniju. Posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju i pada britanske funte, maslinovo ulje na Ostvru beleži takvu cenu, koju nije dostizalo poslednjih 10 godina.

Džejmi Oliver

Čak je i megapopularni kuvar Džejmi Oliver izjavio, da će zbog viših cena maslinovog ulja i povrća biti prinuđen da zatvori šest svojih italijanskih restorana u Velikoj Britaniji.

Konrad Bolike, rukovodilac projekta Artefakt, koji godinama prati prinos masline u Grčkoj i Italiji, izjavio je da ćemo od ove godine svi biti prinuđeni da plaćamo do 10% više za maslinovo ulje.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji