bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je dobro jesti pšenicu?

Zašto je dobro jesti pšenicu?

salata sa pšenicom

Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje.

Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata, a takođe sadrži nezamenljive aminokiseline i korisne belančevine, biljne masti i malo šećera.

U pšenici se nalaze korisni mikoelementi. Ona sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, vitamine iz grupe B, vitamin C, vitamin E, kao i vitamin PP.

pšenica

Pšenica sadži 325 kalorija na 100 g i mnogo lako se apsorbuje. Ona okrepljuje imuni sistem i zato se preporučuje ljudima koji se bave fizičkim poslovima.

Iako je pored testenina pšenica izgubila svoju popularnost, mnogo je zdravo da se jede bar jednom sedmično.

Kada koristite pšenicu za pripremu jela, to pomaže poboljšanju metabolizma, kao i radu sistema organa za varenje. Pšenica smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Kako biste se napunili energijom za ceo dan, pojedite pšenicu za doručak. Obogatite je rarličitim voćem ili kiselim mlekom. Pšenica će vam pomoći da se osećate siti duže vreme i da zračite energijom.

žitarice

Konzumiranje pšenice poboljsava rad mozda i kardiovaskularnog sistema. Konzumiranjem pšenice se usporava proces starenja, poboljšava se stanje kose, kože i noktiju.

Koirisno je da se pšenica jede redovno, zato što to pomaže pri izbacivanju toksina i naslaga u organizmu, kao i višak masnoće.

Njalakši način za pripremu pšenice za konzumiranje je da je skuvate od 40 do 60 minuta u vodi u odnosu jedan deo pšenice - tri dela vode. Tako zrnevlje opostaje ukusno i prijanto i ne raskuvava se.

Da bude još ukusnija, prethodno je potopite na četiri-pet sati u vodu. Dodajte malo šećera u prahu, ako volite slatko, ili kašičicu meda i iseckano sveže ili sušeno voće.

Takođe možete koristiti pšenicu kao dodatak uz glavna jela, koja imaju meso - ona ih mnogo dobro dopunjava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji