Kako da otvorimo vino bez vadičepa

Vino

Nema tužnije stvari na svetu nego da kupite flašu dobrog vina, da dođete kući sa ogromnom željom da popijete jednu čašu vina i da shvatite da nemate vadičep.

Ili ste pozvali specijalnog gosta, vadite flašu odstalajog vina i primetite isti nedostatak. Prilično neprijatno. U takvim slučajevima dobro je znati alternative kako da otvorite flašu vina bez vadičepa.

Jedna od najprimenjenijih metoda je gurnuti čep u bocu. Za tu svrhu, isecite čep horizontalno oštrim i tankim nožem. Postavite bocu na ravnu površinu, poželjno na pod.

Izaberite odgovarajući dug i težak predmet - varjaču, flomaster ili debelu olovku i pritisnite čep njime. Pritisak iz boce će izaći kroz prorez i čep će lako pasti unutra. Kada sipate vino, povremeno gurajte čep na unutra dugačkim predmetom.

Koristite ključ umesto vadičepa. Zaista, ideja ovog metoda je ista kao i kod prethodnog - gurnuti čep u bocu. Međutim, umesto da pravite prorez, da ne bi bilo vakuma, pokušajte da ubacite ključ između grla flaše i čepa.

Nakon toga je sve isto. Međutim, ovaj metod nije mnogo preporučljiv, jer su ključevi vrlo prljavi, a mogu doći u kontakt sa vinom.

Buteljke vina

Vino može da se otvori i šrafom za namotavanje i kleštima. Šraf se zavija u čep šrafcigerom, zatim povlači kleštima. Brzo i lako.

Jedan od najčešćih metoda za otvaranje flaše vina bez vadičepa je nesumnjivo onaj sa zidom. Za tu svrhu, uviti dno flaše krpom, a do zida nalepite debelu knjigu. Počnite ritmično da udarate dno flaše vina o knjigu. Kontrolišite silu udarca da bi izbegli razbijanje boce.

Nakon nekoliko udaraca, čep sam izlazi od nastalog pritiska. Kada je do pola napolju, možete ga izvaditi rukom. Kod vadite čep ne okrećite grlo boce prema sebi ili prema drugim ljudima.

Ako nastavite da udarate, može i sam izaći, ali će se izgubiti i vredna količina vina. Kada otvarate gazirana pića kao što je šampanjac, kada je čep do pola napolju, flaša se ostavlja 10-15 minuta i tek nakog toga se otvara.

Pomoć u vađenju čepa može dati i blago zagrevanje dna flaše. Sa tim, međutim, nemojte preterivati, jer flaša može da pukne.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: