Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Top 50 malih trikova za pomoć svakoj mudroj domaćici

Top 50 malih trikova za pomoć svakoj mudroj domaćici

RositsaRositsa
Pomoćnik kuvara
114
Kulinarski saveti

1. Kuvani krompir će brže biti spreman ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate kašiku ulja;

2. Variva sa sole uvek nakon što su spremna;

3. Voda iz konzerve graška je jako bogata vitaminima. Ukoliko ste upotrebili grašak za rusku salatu, od ostale vode skuvajte supu od povrća;

4. Vruće tečnosti se hlade brže ukoliko presipate tečnost nekoliko puta iz jedne čaše u drugu;

5. Vruć čaj ili kafa će se ohladiti brže ukoliko postavite dve metalne kašičice u čašu;

6. Domaća lubenica za Novu godinu! Da, sasvim je moguće, samo treba da uvijete lubenicu u gipsani zavoj i stavite je na hladno i vetrovito mesto;

7. Paradajz pire, koji je već otvoren, može da se čuva ukoliko se prelije odozgo jednim prstom ulja. Lišen kontakta sa vazduhom i čuvan u frižideru, on će zadržati svoj ukus i nedelju dana;

Paradajz

8. Paradajz, koji želite da dodate u jelo bez kožice, lakše ćete oljuštiti ukoliko ga stavite u vruću vodu 3-4 minuta;

9. Paradajz kupljen ili ubran zelen će sazreti brže ukoliko svaki posebno uvijete u novine i ostavite 3-4 dana;

10. Kupus je ukusno povrće, ali se njegova priprema vezuje za neprijatne mirise pri kuvanju. Ove neprijatne mirise ćete ukloniti ukoliko pri kuvanju postavite na poklopac čistu krpu natopljenu sirćem;

11. Sos, za koji je potrebno belo vino, će imati isti ukus ukoliko mu dodate malo sirćeta;

12. Povrće koje se kuva če imati prijatniji ukus ukoliko se u vodu doda jedna kašičica šećera;

Krompir salata

13. Krompir salata će imati bolji ukus ako se nekoliko minuta parčići oljuštenog krompira natope u belom vinu;

14. Karfiol postaje snežno beo posle ključanja ako u vodu u kojoj se kuva dodate kašiku svežeg mleka;

15. Kafa je jedan od prehrambenih proizvoda najosetljivijih na vlagu. Ukoliko ste zaboravili kesu kafe u ormanu, dobar miris i ukus će se vratiti ukoliko zrna kafe ostavite na nekoliko minuta u zagrejanoj rerni. Na taj način će vlaga iz njih ispariti i kafa će imati prethodnu ukus;

16. Kuvani kesten se lakše ljušti ukoliko se u vodu doda kašika ulja;

Kokoška

17. Kokošije meso se lakše kuva i ukusnije je ukoliko prethodno namažete kokošku spolja i iznutra limunovim sokom;

18. Džem ima prijatniji ukus ako se pri kuvanju doda kora limuna, narandže ili cimet;

19. Krastavci imaju prijatniji ukus ukoliko se nakon ljuštenja iseku na krugove, posole i ostave sat-dva. Nakon toga se cedi voda i pripremaju se za salatu;

20. Ćufte su sočnije ukoliko se u mleveno meso doda jedna kašika ulja;

21. Ćufte napravljene od suvijeg mesa su sočnije i ukusnije, ako umesto sredine hleba ili prezle dodate 1-2 narendana krompira;

22. Limun je izvor ne samo vitamina, već i prvi pomoćnik u domaćinstvu. Možete ih čuvati dugo u staklenoj posudi sa vodom, koja se menja svakog dana;

23. Nasečen limun možete sačuvati ako obilno pospete solju isečenu površine. Kada ga treba upotrebiti, iseći tanak krug od slane časti;

24. Sok od limuna se dobija u većoj količini ukoliko se limun, pre ceđenja, potopi nekoliko minuta u vreloj vodi;

Sok od limuna

25. Sok od limuna se dobija u manjoj količini ukoliko se probode oštrim predmetom i sačeka da se iscedi nekoliko kapi;

26. Čišćenje luka nas često tera na plač. Da biste to izbegli, potrebno je da se luk ljušti pod mlazom vode. Isti efekat se dobija ako se na vrh noža stavi komad sode bikarbone ili u usta gutljaj vode, koji ne treba gutati do kraja ljuštenja;

27. Peršun se može čuvati duže (do jedne nedelje) u svežem stanju i bez hlađenja, ako se sitno isecka i stavi u malu teglu, a zatim pokrije odozgo solju i dobro zatvori;

28. Majonez se dobija ako žumanac i ulje imaju istu temperaturu pri mućenju;

29. Majonez se bolje muti ukoliko se proizvodi prethodno pospu sirćem, solju i biberom;

30. Pasulj postaje ukusniji ukoliko, kad provri, toplu vodu izbacite i sipajte hladnu vodu u koju treba dodati 3-4 kašike ulja. Pasulj začinite mentom, selenom, a sočivo - belim lukom i čubarom;

31. Majonez koji se pokvari možete popraviti tako što ćete u posudu umutiti malo toplog sirćeta (1 supenu kašiku) sa delom majoneza i nakon toga dodati smesu u preostali majonez;

Masline

32. Masline se čuvaju najbolje kada se zaliju sa malo ulja koje je malo zagrejano prethodno. Nemojte ga izbacivati kada pojedete masline - jako je aromatično i pogodno za salatu;

33. Užegao maslac može ponovo da se upotrebi ukoliko očistite jednu šargarepu i postavite je u sredinu maslac 3-4 sati;

34. Maslac neće imati loš miris čak iako je u frižideru, ukoliko se uvije u krpu namokrenu sirćem i isceđenu;

35. Mek hleb se lakše seče ukoliko se pre sečenja kriške oštrica noža potopi u vrelu vodu;

36. Mleko se neće lepiti za zidove posude u kojoj se kuva ukoliko ste posudu prethodno oprali hladnom vodom;

37. Pirinač postaje beo i ne lepi se prilikom kuvanja ukoliko se u vodu doda nekoliko kapi limunovog soka;

Palačinke

38. Palačinke postaju mekše i važdušastije ako se umute sa jednim belancem umućenim u sneg ili pivom;

39. Plavi patlidžan je povrće koje zahteva malo dodatne obrade pre kuvanja. Reže se na krugove i potapa 2-3 sata u slanu vodu, da bi izašla crna neprijatna tečnost. Nakon toga se cedi i dobro suši pre kuvanja;

40. Plavi patlidžan za zimnivu Kjopoolu neće promeniti boju nakon pečenja ukoliko se oljušti dok je još vruć i odmah potopi u slabo zagrejano ulje;

41. Pečeno meso postaje sočnije ukoliko se u rernu tokom pečenja postavi mala posuda sa vodom;

42. Svež grašak će ostati nepromenjene boje prilikom kuvanja ukoluko se u vodu stavi kockica šećera;

43. Mlad krompir se lakše ljušti ukoliko se trlja sunđerom za pranje sudova na koji je postavljeno malo soli;

44. Breskve se lakše ljušte ukoliko se na trenutak stave u vruću vodu;

45. Dinja je aromatično i sveže voće. Da li znamo kako da izaberemo pravu dinju? Od dve dinje jednakog obima biramo onu koja je aromatičnija i teža (suprotno od lubenica);

Salata

46. Uvelu salatu možete lako "oživeti" ukoliko je prvo potopite u vruću vodu, a zatim u hladnu, pa je dobro operete;

47. Salata koja je prekisela može se lako korigovati, ako u sredinu salate stavite parče sredine hleba. Nakon nekoliko minuta možete je ponovo ukiseliti, ali pažljivo;

48. Kuvana govedina će dobro zavriti ukoliko se dodaju 2-3 supene kašike rakije pri kraju kuvanja;

49. Jaja koja se kuvaju neće naprsnuti ukoliko u vodu postavite 2-3 upotrebljene šibice;

50. Jaja su sveža ukoliko potonu na dno posude sa slanom vodom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest