Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Muči vas zadah? Jedite ove namirnice!

Muči vas zadah? Jedite ove namirnice!

Kiselo mleko

Postoje dva osnovna razloga za neprijatan dah: loša higijena i problemi u želudačno - crevnom traktu. Za oba slučaja je zajedničko da zadah izazivaju bakterije.

Ako odete kod stomatologa, on će vas dobro posavetovati.

Proverite da li se dobro hranite, da je vaš način ishrane balansirana dijeta, koja uključuje neophodnu količinu belančevina, ugljenih hidrata, kiselina, vitamina koji se nalaze u voću i povrću. Nakon svakog obroka perite zube, a preporučuje se i korišćenje konca, jer on najbolje čisti zube i prostor među njima.

Evo i nekoliko načina da osvežite dah. Pojedine namirnice nas mogu rešiti neprijatnog daha ili da speče njegovu pojavu.

1. Peršun - ova biljka neutrališe neprijatan miris iz usta, uključujući i miris cigareta. Ako nemate peršun, umesto njega možete koristiti mentu ili korijander, pelin, ruzmarin ili kardamon. Kako bi efekat bio veći, ove biljke bi trebalo žvakati duže ili piti čaj od njih. Treba napomenuti da one ne samo što uklanjaju zadah, već povoljno utiču na varenje;

Peršun

2. Kiselo mleko - prema poslednjim istraživanjima, svakodnevna konzumacija kiselog mleka snižava nivo vodonik-sulfida u ustima. Ova materija je osnovni razlog neprijatnog daha. Redovno jedite kiselo mleko, jer ono sprečava razvoj bakterija u ustima, koje ne samo što doprinose kvarenju zuba, već i što oštećuju desne. Kada birate jogurt, vodite računa da nema mnogo šećera u njemu, već da je napravljen od prirodnih sastojaka;

3. Voće i povrće bogato celulozom - tu spadaju jabuke, šargarepe i celer. Potpomažu lučenje pljuvačke koja mokri usta i uklanja ostatke hrane među zubima.

4. Žvaka - ona vas ne može spasiti od zadaha, ali ga može prikriti i trenutno ublažiti. Ipak, birajte da žvake budu bez šećera.

5. Namirnice bogate vitaminom C - maline, kupine, borovnica, citrusi i lubenica sadrže velike količine vitamina C, a on je važan za desni. Treba ga unositi prirodnim putem, kroz namirnice, jer dodaci ishrani mogu da dovedu do disbalansa u ishrani.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest