Kopriva - biljka koja leči skoro svaku boljku

Kopriva

Možda vam zvuči neverovatno, ali je u potpunosti istinita činjenica da je jedna bodljikava biljka je lek za skoro sve boljke. Kopriva se koristi kao lek za artritis, o osnovi je biljnih lekova za razne alergije, ublažava opadanje kose, snižava krvni pritisak, pomaže u borbi sa infekcijama mokraćnog mehura, kod problema sa kožom, neuroloških oboljenja i još dugi niz zdravstvenih problema.

Kopriva raste svuda u svetu, koristi se u ishrani i lečenju. Ova bodljikava i veoma hranljiva biljka se koristi i kao prolećni tonik. To je prirodni proizvod koji čisti organizam, stimuliše limfni sistem i olakšava eliminaciju nepotrebnih materija kroz bubrege. Svi delovi koprive se koriste i prisutni su u raznim lekovima u vidu suvih listova, melema, tinktura, homeopatskih lekova i biljnih ekstrakta.

Kopriva kao lek za artritis

Listovi koprive se koriste u lečenju i ublažavanju simptoma kod artritisa, gihta, reume, kao i kod fibromialgije i tendinitisa. Pacijenti koji boluju od lupusa ili drugih autoimunih oboljenja i imaju bolove mogu da piju šolju čaja od koprive ili da jedu kuvane listove koprive. Poznato je da kopriva ima diuretsko dejstvo i sposobnost da uklanja mokraćnu kiselinu iz zglobova kod stanja gihta i uklanja bolove.

Čaj od koprive - koristi za žensko zdravlje

Kopriva je pravi izvor gvožđa, što je čini odličnim sredstvom za borbu protiv anemije i umora. Doprinosi dobrom radu jetre i ženskih hormona. Kopriva je korisna i za trudnice jer ih čuva od krvarenja i čuva plod. Stimuliše proizvodnju mleka kod dojilja. Čaj od koprive ublažava simptome PMS-a, stimuliše proizvodnju estrogena, a time i ublažava simptome menopauze. koristi se u raznim biljnim tonicima za uklanjanje mioma i reguliše menstrualni ciklus.

Čaj od koprive

Lečenje alergija sa koprivom

Čaj od listova koprive se koristio kao biljni lek i homeopatsko sredstvo za ublažavanje alergija kao što su astma, polenska kijavica, koprivnjača i druga kožna oboljenja koja su posledica alergijskih reakcija.

Kopriva za zdravlje mokraćnih kanala

Čaj od koprive je koristan za pravilno funckionisanje mokraćnog mehura i mokraćnih kanala kod oba pola. Čaj ima dejstvo i kao prirodni diuretik, povećava potrebu za uriniranjem i pomaže kod kamena u bubregu. Smanjuje kongestiju i pomaže kod povećanja prostate, tj. utiče na njeno smanjenje.

Supa sa zeljem i koprivom

Kopriva kao lek za opadanje kose i kožna oboljenja

Čaj od koprive povoljno utiče na ekceme i akne, lokalnom primenom uklanja bradavice, ublažava svrab kod koprivnjače. Kada se koristi za ispiranje kose, pozitivno deluje i na kožu glave, a takođe podstiče rast kose i regeneraciju vlasi, a može se koristiti i za obnavljanje originalne boje kose. Kopriva je delotvorna i u borbi protiv peruti i u tom slučaju se koristi kao balzam za kožu glave.

Uticaj koprive na varenje

Listovi koprive su efikasni kada su u pitanju simptomi nepravilnog funkcionisanja digestiivnog trakta, polazeći od gastroezofagealnog refluksa, nakupljanje gasova, gađenje, kolitis. Osim navedenog, kopriva se koristi kao lek za sluzokožu, tj. veoma je efikasna u lečenju zapaljenja grla, uvećanih hemoroida, krvarenja iz nosa i u lečenju ranica u ustima.

Šta još leči kopirva?

- Ublažava zapaljenje desni i ako se usta ispiraju koprivom, štiti od kamenca.

- Ubllažava bolove u grudima, kao i simptome kašlja, bronhitisa, hronične opstruktive bolesti pluća (HOBP) i tuberkoloze.

- Korisna je u lečenju Alchajmerove bolesti.

- Olakšava lečenje neuroloških oboljenja kao što su multipleks skleroza i išijas.

- Koren ove biljke je dobar i za sprečavanje noćnog mokrenja kod dece.

- Uništava gliste i parazite.

- Pomaže endokrinom sistemu, uključujući i štitastu žlezdu, slezinu i pankreas.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji