Zaboravite na kečap! Jedite ljuti sos za dobro zdravlje

Čili sos

Prema rezultatima nedavnog kineskog istraživanja, koji su spomenuti i u Dejli mejlu, ako umesto kečapa jedete čili sos, bićete zdraviji. Ovo istraživanje je pokazalo da ljute namirnice blagotovorno deluju na organizam.

Eksperimenti sprovedeni od strane specijalista sa univerziteta u Henanu su pokazali da materije koje se nalaze u ljutom sosu - kapsaicin i gingerol čuvaju organizam, a čak i smanjuju rizik od pojave raka.

Pokazalo se da kapsaicin, koji doprinosi ljutom ukusu sosova, je prirodno sredstvo za prevenciju nastanka zloćudnih ćelija, a supstanca gingerol, koju sadrži i đumbir, može naterati ćelije tumora da nestanu same od sebe, tj. da se samounište.

Konzumiranje pikantne hrane je korisno za zdravlje, ali, naravno, i sa njima ne treba preterivati i ne treba ih konzumirati svakog dana. Ljut ukus može iziritirati sluzokožu želuca i creva.

Čili

Ali ako s vremena na vreme jedete ljutu hranu, ubrzaćete metabolizam, a zbog vrućeg efekta koji je karakterističan za ovu vrstu hranu, vaše telo će lakše razdrađivati masti. Pri konzumiranju ljute hrane, temperatura tela se povećava.

Ljute namirnice blagotvorno deluju i na srce, jer snižavaju nivo lošeg holesterola, koji se smatra glavnim uzročnikom kardiovaskularnih oboljenja.

Pikantna hrana podstiče cirkulaciju krvi i normalizuje krvni pritisak.

Đumbir

Naučna istraživanja su pokazala da zemlje u čijim nacionalnim kuhinjama preovladava ljuta hrana imaju manji stepen infarkta i moždanog udara.

Kapsaicin koji se nalazi u ljutim paprikama se smatra prirodnim lekom za prehladu i grip. A, takođe, njihov pikantan ukus čini paprike odličnim sredstvom za olakšavanje i ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa i drugih respiratornih oboljenja.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji