Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zaboravite na kečap! Jedite ljuti sos za dobro zdravlje

Zaboravite na kečap! Jedite ljuti sos za dobro zdravlje

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
6911
Čili sos

Prema rezultatima nedavnog kineskog istraživanja, koji su spomenuti i u Dejli mejlu, ako umesto kečapa jedete čili sos, bićete zdraviji. Ovo istraživanje je pokazalo da ljute namirnice blagotovorno deluju na organizam.

Eksperimenti sprovedeni od strane specijalista sa univerziteta u Henanu su pokazali da materije koje se nalaze u ljutom sosu - kapsaicin i gingerol čuvaju organizam, a čak i smanjuju rizik od pojave raka.

Pokazalo se da kapsaicin, koji doprinosi ljutom ukusu sosova, je prirodno sredstvo za prevenciju nastanka zloćudnih ćelija, a supstanca gingerol, koju sadrži i đumbir, može naterati ćelije tumora da nestanu same od sebe, tj. da se samounište.

Konzumiranje pikantne hrane je korisno za zdravlje, ali, naravno, i sa njima ne treba preterivati i ne treba ih konzumirati svakog dana. Ljut ukus može iziritirati sluzokožu želuca i creva.

Čili

Ali ako s vremena na vreme jedete ljutu hranu, ubrzaćete metabolizam, a zbog vrućeg efekta koji je karakterističan za ovu vrstu hranu, vaše telo će lakše razdrađivati masti. Pri konzumiranju ljute hrane, temperatura tela se povećava.

Ljute namirnice blagotvorno deluju i na srce, jer snižavaju nivo lošeg holesterola, koji se smatra glavnim uzročnikom kardiovaskularnih oboljenja.

Pikantna hrana podstiče cirkulaciju krvi i normalizuje krvni pritisak.

Đumbir

Naučna istraživanja su pokazala da zemlje u čijim nacionalnim kuhinjama preovladava ljuta hrana imaju manji stepen infarkta i moždanog udara.

Kapsaicin koji se nalazi u ljutim paprikama se smatra prirodnim lekom za prehladu i grip. A, takođe, njihov pikantan ukus čini paprike odličnim sredstvom za olakšavanje i ublažavanje simptoma astme, bronhitisa, upale sinusa i drugih respiratornih oboljenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest