Tajna ukusne ćurke

Ćurka

Meso ćurke je izuzetno korisno. Sadrži veliku količinu belančevina, minerala, a najlepše je što je siromašna masnoćama i od nje se ne goji. Iako ove ptice ne dolaze iz Evrope, zaslugu za njeno pripitomljavanje i prenošenje u stari svet imaju Asteci i konkistadori, a postale su tradicija na trpezi, posebno za Božić i Novu godinu.

Osim zdravstvenih prednosti ćurećeg mesa, ono je omiljeno jer se sprema lako, dostupno je u različitim veličinama, a dobro spremljena ćurka izgleda sjajno kad je postavljena na stolu.

Preporučuje se kad spremate ćuretinu da nije zamrznuta. Predlažemo vam da pre velikih praznika poručite ili sačuvate sveže meso. Kada je ćurka zamrznuta njeni sokovi se pretvaraju u kristale. Prilikom topljenja ovi kristali uništavaju ćelijske membrane proteina u mesu i deo sokova otiče. Baš to je ono neešto crvenkasto što obično vidite na pakovanju. Zamrznuta ćurka nikad ne može da bude toliko ukusna koliko sveža.

Ipak koliko je korisno, ćureće meso nije toliko rasprostranjeno. Tako da ako na kraju uzmete zamrznuto meso, predvidite bar dva sata za njegovo odmrzavanje.

Kad počnete da pečete meso, ono pušta sokove. Prelivajte ćurku tim sokovima da bude hrskavija i kožica da joj bude zlatastija. Ne brinite se, proći će kroz kožu i ovlažiće meso. Ako ćurka počne previše da tamni tokom pečenja, prekrijte je blago alu-folijom.

Pečena ćurka

Sveža ili zamrznuta ćurka se peče od tri do pet sati. Ako je punjena, treba da odvojite više vremena, a ako nije, interval termalne obrade je manji. Savršena temperatura za pečenje je 170 stepeni. Uvek stavite meso u prethodno zagrejanu rernu, jer će se u protivnom previše isušiti, a ćureće meso je samo po sebi suvlje. Uvek koristite termometar za meso da budete sigurni u temperaturu pečenja.

Takođe je važno da znate, da jedna standardna ćurka (7-8 kilograma) može da nahrani oko 14 ljudi. Krupniji primeri (12-14 kilograma) izađu na 20 i više porcija. Prilikom odabira ćurke treba da znate razmere vaše rerne i da ste sigurni da će ptica stati u nju.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: