bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta u kojim godinama treba da se konzumira

Šta u kojim godinama treba da se konzumira

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
3497k
Porodični obrok

Svaki period života treba da se uskladi sa neophodnošću da se odgovori podrebama za zdravom ishranom.

Ishrana od 0 do 1 godine:

Majčino mleko - tokom prvih šest meseci majčino mleko odgovara potrebama svih beba. Nakon šestog meseca treba da se nastavi s dojenjem do druge godine uz dodatne hranljve materije.

Ishrana od 1 do 6 godine:

Za razvoj organizma u tom periodu treba da se uzima sveže i kiselo mleko, sir, sitan sir itd. jer su bogati kalcijumom. Za učvršćivanje imunog sistema treba da se konzumiraju pomorandže, mandarine, paradajz, brokoli. Bogate su vitaminom C. Bogate vitaminom C zelene i crvene paprike mogu da se koriste kao sredstvo za češanje zuba koji niču kod beba.

Za snabdevanje neophodnom količinom vitamina D za organizam treba da se konzumira losos, riba tuna, masne ribe kao skuša i sardina. One su najbogatije vitaminom D. 85 grama lososa pokriva dvostruku potrebu organizma za vitaminom D. Žumance i kiselo mleko su takođe bogati vitaminom D. Najvažniji izvor vitamina D je sunce. 15-30 minuta dnevno na suncu je dovoljno da nabavite neophodne količine.

Ishrana bebe

Ishrana od 6 do 12 godine:

Neophodno je da se konzumiraju crvena mesa, žitarice, iznutrice, mahunarke, uljane žitarice, jer su bogati gvožđem. Za dobijanje mišićne mase važno je da se uzimaju proteini. To su mesa, mleko, jaja, mahunarke.

Imitacija - U ovom periodu deca imitiraju roditelje u pogledu zdravih navika u ishrani.

Ishrana od 12 do 18 godine:

Doručak: nakon izvršenih ispitivanja ustanovljeno je da učenici u ovom uzrastu ako doručkuju ujutru pokazuju bolje rezultate u školi, za razliku od onih koji propuštaju doručak.

Voda: sticanje navike da se pije voda u ovom periodu razvitka organizma doprinosi kasnijem konzumiranju dovoljne količine vode.

Ishrana od 18 do 30 godine:

Folna kiselina - telo koristi folnu kiselinu za proizvodnju novih zdravih ćelija. Najbolji izvor folne kiseline su džigerica, lisnato povrće, mahunarke i drugo semenje.

Jesti jaja

Antioksidantne hranljive materije - osim što održavaju organizam zdravim i mladim isto tako učvršćuju imunitet, povišavaju nivo energije. Možete ih nabaviti konzumirajući lubenicu, paradajz, grejpfrut, kajsije, mango, šargarepu, višnje, trešnje i grožđe.

Ishrana od 30 do 50 godine:

Vlakna - sa starenjem se povećava rizik od raka. Tu je veomo važno da se konzumiraju leblebije, sočivo, crveni pasulj, integralni hleb i hleb sa mnogo zrnevlja, nerafinisane žitarice kao što su testenina i integralni pirinač, orasi, bademi, semenje, sveže i sušeno voće, povrće, žitarice.

Omega-3 - doprinose proizvođenju energije. Program ishrane, bogat omega-3 masnoćama, otklanja umor, poboljšava funkcije percepcije, pomaže kod visokog krvnog šećera i krvnog pritiska, reume, migrene i problema s kožom. Omega-3 sadrži se u masnoj ribi, orasima, bademima, pasulju, soji, leblebijama, zelenom lisnatom povrću.

Ishrana 50 +

Oslabljene kosti imaju potrebu za kalcijumom. Zbog toga treba svaki dan da se pije po 2-3 čaše svežeg mleka ili kiselog mleka. Cink - za opadanje kose, kožu, kosti, zarastanje rana neophodan je cink. Nalazi se u morskim plodovima, bademima, orasima, jajima.

Za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti neophodan je vitamin D. Može da se predupredi izlaganjem suncu 15-30 minuta dnevno ili se uzima dovoljno količine masne ribe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji