Proverite da li jedete kvalitetan med uz pomoć ovog jednostavnog testa

Med

Samo jednim jednostavnim testom kod kuće možete utvrditi da li jedete pravi i kvalitetan med. Test može svako od nas uraditi, jer za njega je potrebno da imate samo parče papira.

Kako biste proverili kvalitet meda, potrebno je da stavite jednu kašičicu meda na parče toalet papira. Nakon toga sačekajte između 10 i 30 minuta, pažljivo prateći promene koje se dešavaju sa medom.

Ako oko meda počne da se stvara voda, to ukazuje da med nije u potpunosti prirodan. Najverovatnije su mu dodati šećer ili glukoza, koji se rastapaju, a samim tim proizvode više vode. Naime, upravo jedno od ta dva ostavlja mokar trag na toalet papiru.

Pravi med

Ako ne primetite nikakve promene i med ostane nerpomenjen i bez ikakvih tragova oko sebe, to znači da konzumirate pravi i kvalitetan med.

Kada je med prirodan i kvalitetan - bez ikakvih dodatnih sadržaja, samo u tom slučaju možemo da računamo na njegova hranljiva i lekovita svojstva.

Najvredniji sastojci kvalitetnog meda su polen i fermenti, koji ne prelaze 3% njegovog sadržaja. Upravo oni daju jedinstvena korisna svojstva celokupnom proizvodu, koji okrepljuju organizam i čvaju imuni sistem.

Pravi med u tečnom stanju može biti samo leti. Odmah nakon dva do tri meseca kad se izvadi iz košnice, on počinje da se šećeri. Ako se med ne kristalizuje do zime, znači da ste kupili neispravan med. Izuzetak može biti samo bagremov med, koji većim delom sadrži fruktozu.

Ukusan med

Ako su se pčele hranile šećernim sirupom, med će biti mnogo svetliji i neće imati aromu.

Svako može uraditi test kako bi proverio kvalitet pravog meda uz pomoć joda ili sirćeta. Ako med, koji ste razredili sa vodom i nekoliko kapljica joda poplavi, znači da je pomešan sa skrobom, a ako sa sirćetom počne da peni - dodata mu je kreda.

Uprkos testovima u kućnim uslovima, samo laboratorijska analiza može tačno odrediti da li je med 100% prirodan.

Boja pčelinjeg meda variara od svetložute, žute, braon do tamnobraon, u zavisnosti od njegovog porekla. Med postaje svetliji kristalizacijom, ali tamni nakon dugog čuvanja.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji