bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sok od pomorandže - koliko ukusan, toliko i opasan

Sok od pomorandže - koliko ukusan, toliko i opasan

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2876
sok

Sa pravom se može reći da je sok od pomorandže najomiljeniji sok, a takođe i sok koji se najviše pije. Kada se spomene "čaša svežeg soka", za većinu ljudi je upravo prva asocijacija sveže ceđeni sok od pomorandže.

Veliki broj reklama poznatih kompanija, koje se bave proizvodnjom prirodnih sokova, koristi sliku soka od pomorandže, iako pored njega proizvode i sokove od drugih vrsta voća.

Ali, da li je sok od pomorandže bezopasan, ako se konzumira u velikim količinama? Pokazalo se da nije. Mnogima omiljeni napitak ima svoje vrline i mane, kao i optimalnu preporučenu dozu.

Koristi od soka od pomoradnže

Sveže isceđen sok od pomoradnže je pravo izobilje vitamina A i B. U manjim količinama sadrži još vitamine B grupe (B6, B2, B1), vitamin K i E, biotin, folnu kiselinu, kao i inozitol, niacin i jedanaest nezamenljivih aminokiselina.

Sok od pomorandže dodatno sadrži i mikroelemente kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe, magnezijum i cink.

Zbog velikih količina vitamina C, ovaj sok pomaže u jačanju imuniteta, kod umora, a jača i krvne sudove. Sveže ceđeni sok se često preporučuje i kod hipertonije i ateroskleroze.

Sveže ceđeni sok od pomorandže iliti freš se preporučuje i ljudima koji imaju bolove u zglobovima, koji imaju probleme sa jetrom, plućima, kožom, a takođe je delotvoran i kod anemije.

pomorandža

Štetnost soka od pomorandže

Sok od pomorandže je koristan napitak za ljude koje imaju povećanu kiselost u želucu, za one koji imaju gastritis ili čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Okrepljujući napitak nije preporučljiv kod bilo kog crevnog oboljenja.

Ako je prisutno neko od navedenih oboljenja, a ujedno i volite sok od pomorandžem specijalisti vam savetuju da ga razredite sa vodom.

Sok od pomorandže, kao i svi ostali voćni sokovi, ima jednu veliku manu. Činjenica je da sadrži dosta voćnog šećera. Zato, ako se konzumira u velikim količinama, sok od pomorandže može biti i uzrok gojaznosti ili pojave dijabetesa tipa 2 - naravno, u kombinaciji sa svim ostalim namirnicama koje se unose, bilo one korisne ili ne.

Treba napomenuti da u pogledu pojave dijabetesa ili gojenja, sok od pomorandže se pokazao kao rizičan. U poređenju sa sokom od jabuke, ovaj sok je dva puta "gori".

Pravilan način upotrebe

Eksperti naglašavaju da je dozvoljena korisna doza soka od pomorandže, koju čovek može konzumirati u okviru nedelju dana, tri do šest čaša (150 - 200 ml).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji