bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese pečenja pogače

Finese pečenja pogače

Pogača

Mnoge domaćice ne smeju da ispeku pogaču, jer se brinu da neće biti dovoljno dobra i više vole da kupe gotovu. Ali nema ništa ukusnije od domaće ispečene pogače, a za njenu pripremu jednostavno treba da se zapaze neka pravila.

Da bi se dobila ukusna pogača, možete da primenite jedan trik - brašno se stavi u posudu za pečenje i podgreje se oko 10 minuta na 50 stepeni u rerni.

Obavezno je da prosejete brašno, ako želite da pogača bude porozna i mekana. Dodaju se so i kvasac. Možete da napravite pogaču i bez kvasca, ali neće narasti dovoljno i ostaće pljosnatija.

Ali ako volite ovu vrstu pogače, nemojte koristite kvasac ili prašak za pecivo. Najelementarnije testo za pogaču pravi se s toplom vodom. Doda se toliko vode da se dobije elastično testo koje se odlepljuje s ruku.

Da bi se pogača ispekla ravnomerno treba da bude dobro umešena. Mesite testo duže, a ako ste koristili kvasac, ostavite ga oko sat i po da raste. Da bi testo bilo elastično isteglite ga, prevrnite ga i ponovite proceduru desetinu puta.

Domaća pogača

Tek nakon što postane dovoljno elastično ostavi se na miru na toplom mestu da raste. Udarite testo po sredini pesnicom da izbacite suvišan vazduh i formirate pogaču.

Da bi se pogača dobro ispekla, pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni. Pogača se peče oko 40 minuta. Ako vidite da je odozgo počela da zagoreva prekrijte je folijom, da se ispeče ravnomerno.

Možete da saznate da li se pogača ispekla, ako je probodete čačkalicom. Ako se na nju ne lepi testo, pogača je gotova. Možete to da vidite i ako izvadite pogaču iz posude za pečenje kucnete u donju koricu.

Ako je gotova treba da se čuje šupalj zvuk. Nakon toga možete ponovo da vratite pogaču u rernu na nekoliko minuta, okrenuvši je na gore, da i donji deo postane hrskav.

Da bi se pogača dobro ispekla ne otvarajte vrata od rerne prvih 20 minuta. Ako volite pogaču koja ima meku koru, odmah nakon vađenja je prekrijte vlažnom krpom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji