Neželjena dejstva kod upotrebe goji bobica

Godži bobice

Uživajući veliku popularnost u poslednjih nekoliko godina, Goji bobice su voće čiji su plodovi jarke narandžasto-crvene boje, i smatra se "izvorom mladosti". Zajedno sa predonostima po zdravlje, međutim, otkrivene su i nuspojave kod prekomerne potrošnje ovih plodova.

Goji bobice imaju dve podvrste sa veoma sličnim osobinama. Ove bobičaste biljke su široko rasprostranjene u umerenim i suptropskim regionima. Uzgajaju se u Kini, uglavnom zbog svojih neverovatnih koristi po zdravlje. Pored Kine su rasprostranjene u regionima Tibeta i Himalaja, kao i u Mongoliji.

Iako se ove jarko narandžaste bobice koriste od Kineza i Tibetanaca vekovima zbog svojih lekovitih svojstava, nedavno msu dobile pažnju celog sveta i zbog njihovog navodnog uticaja na ljudsku dugovečnost.

Štetnost godži bobica

Ako se unose umereno, goji bobice će doneti samo pozitivne efekte ljudskom organizmu. Međutim, ako se unose u većim količinama, to će verovatno rezultirati nekim sporednim efektima.

Ljudi sa alergijama na polen treba da izbegavaju ovo voće ili da se obrate lekaru pre nego što ih uzmu. Propratni efekti u ovom slučaju uključuju otežano disanje, osip, mučninu i vrtoglavicu.

Goji bobice sadrže alkaloid atropin. Predoziranje njime može da izazove povraćanje, zamagljen vid, suva usta i konfuziju.

Mučnina

Ozbiljne nuspojave od primene različitih ekstrakata goji bobica nastaju kao rezultat interakcije ploda sa određenim lekovima, naročito onih za krvni pritisak. Može dovesti do abnormalnog pada krvnog pritiska ili hipotenzije.

Bobice utiču i na ljude koji uzimaju lekove za dijabetes. Mogu da dovedu do smanjenja nivoa šećera u krvi i pojave simptoma kao što su vrtoglavica i mučnina.

Osim lekova za krvni pritisak i dijabetes, ove bobice mogu da komuniciraju sa varfarinom. To je antikoagulans - lek koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima. Unos bobica u ovom slučaju povećava rizik od krvarenja.

Goji bobice imaju i visok sadržaj selena. Iako je selen važan mikroelement u organizmu, u retkim slučajevima, njegove veće doze dovode do razvoja urođenih mana i smanjenja plodnosti kod žena, oštećenja nerava i/ili gastrointestinalnih problema.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: