Detalji pri farbanju jaja

Farbanje jaja

Uskrs je jedan od najsvetlijih hrišćanskih praznika. Farbanje jaja je tipičan obred ovog praznika.

Da biste napravili lepa tvrdo kuvana jaja ona treba da se kuvaju oko 10-12 minuta nakon što voda provri. Stavite jaja u hladnu vodu, koja je prethodno posoljena.

Pre nego što spustite jaja u vodu uverite se da su čista. Odmerite minute z akuvanje nakon što provri voda. Nakon što ih izvadite osušite ih i ostavite da se prohlade. Onda možete da počnete s bojenjem.

Najrasprostranjeniji način farbanja je potapanje jaja u prethodno rastvorenu boju. Pratite uputstva na pakovanju za rastvaranje boje. Držite jaja bar deset minuta, da dobijete zasićenu boju.

Odnosno, ako želite bleđu boju, držite ih kraće. Nakon vađenja iz boje ocedite ih na upijajućem papiru i nakon toga polirajtem vatom natopljenom uljem.

Možete u posudicu s rastvorenom bojom da stavite 1-2 kašike ulja. Kad potopite jaja, ulje će da se zalepi na neka mesta i boja neće prodreti tamo.

Farbana jaja

Dobićete jaja na mrlje, pa možete redom da ih spuštate u posudice s različitim bojama, a efekat su šarena jaja.

Uzmite jedno parče pamuka koje će biti taman toliko veliko da obavije jedno jaje. Poprskajte pamuk svim bojama koje su rastvorene.

Uvijte pamuk čvrsto oko jajeta i ostavite da tako stoji 10 minuta. Dobićete lepo šareno jaje. Koristite pamuk za dva do tri jajeta, ne više, jer nakon toga nije zadovoljavajući efekat.

Po potpuno ohlađenim jajima možete da crtate voskom. Probudite svoju maštu i napravite lepe figure ili natpise. Nakon što ih nacrtate, potopite ih u željenu boju. Tamo gde ste crtali voskom boja se ne hvata i na taj način se forimiraju figure koje su isrctane.

Druga varijanta da dobijete lepo jaje je da postavite list interesantnog oblika ili figuricu od materijala koji ne propušta. Stegnete ga hulahop čarapama i potopite u boju. Nakon što ga izvadite pažljivo izvadite jaje. Dobija se lepa figura.

Šarena jaja

Ako želite lepe mramorne šare treba da koristite sveža jaja. Zavežite svako jaje u parče najlon čarape, nakon što ste pre toga obavili samo jaje u ljuske crvenog luka. Koristite najviše slojeve i samo tamne ljuske. Nakon što ga čvrsto zavežete najlon čarapom skuvajte jaje. Potopite u boju, ocedite i pažljivo ga izvadite.

Uvek nakon što ofarbate jaje polirajte ga parčetom pamuka i uljem da se dobije lep sjaj. Prvo ofarbano jaje treba da je crveno. S njim se crta krst na čelu dece. Ono treba da se čuva do sledećeg Uskrsa. Drugo jaje je takođe crveno i ostavlja se u crkvi u vreme liturije pred Uskrs.

Kada se farbaju jaja

Tradicija nalaža da se jaja farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji