Kako da nam se ne lepi roštilj

Пилешко на Скара

Izlazeći iz velikog grada i tražeći mesto za odmor i relaksaciju, uvek sa sobom nosimo roštilj - priprema se brzo, ukusno je i ako ima ko da ga peče veoma je lako.

Iako ne izgleda kao težak posao, na sličnim okupljanjima u vikendici ili brvnari izvan grada, uvek ima neko ko je predodređen za roštilj - on je odgovoran za meso ili ribu, da li će se praviti i kako tačno.

Ono što bi okupljanje učinilo još prijatnijim je da to bude neko ko je pravi majstor u pečenju roštilja, a ne neko ko bi mogao da napravi ko zna kakav problem.

Začine, marinadu za meso i same namirnice bira majstor roštilja. I najboljim majstorima se ipak ponekad desi da im nešto ne ispadne dovoljno dobro.

Скара

Začinjeno i stavljeno na roštilj meso miriše predivno, ali kad dođe momenat da se okrene, polovina ostaje na roštilju. Zašto se to dešava i kako to da predupredimo?

Da se ne bi dešavali ovakvi mini incidenti treba pažljivo da namažete roštilj masnoćom - to može biti ulje ili maslac, a u najboljem slučaju parče slanine.

Postoji i varijanta da se natrlja i lukom i uljem, ali to je više zbog mirisa koji ostaje, posebno ako pečete ribu. U suštini pre pečenja skuše treba veoma dobro namazati uljem i roštilj, jer se u protivnom zalepi odmah.

I riba treba pre toga da je osušena. Ne zaboravite da riba ne traži dugo pečenje - ako sednete u društvo, može da se desi da je nećete prepoznati među ugljem na roštilju. Za ćuftice na roštilju zapamtite da je neophodno da ih prethodno ispljeskate - prvo, da se ne zalepe, drugo - da ostanu sočne.

Najbolja masnoća za roštilj je životinjska, tako da će vam parče slanine obaviti sjajan posao. Ako ste roštilj namazali slaninom neće vam biti neophodno da ga stalno mažete, jer masnoće od slanine teže gori.

Pre nego što počenete da pečete možete da stavite parčiće slanine da podmažu roštilj dok se peku, ali tako produžavate stajanje pored roštilja umesto da to vreme provedete u prijatnom i ukusnom ambijentu trpeze.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji