Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ljubitelj ste sireva? Ovo morate znati

Ljubitelj ste sireva? Ovo morate znati

Sirevi

1. Kupujte onoliko sira, koliko će vam trebati za jednu nedelju, jer jednom nasečen sir ima sve lošije osobine;

2. Meke sireve čuvajte u onom delu frižidera gde se održava najniža temperatura. Nakon otvaranja je najbolje iskoristiti ih u periodu od 3-4 dana;

3. U najhladnijem delu frižidera ne treba čuvati meke sireve sa korom, kao i tvrde i polu-tvrde sireve. Njih treba držati u kutijama ili umotane u pergament papir. Druga opcija za čuvanje je da budu umotani u aluminijumsku foliju, ali ni u kom slučaju u najlonsku foliju;

4. Izbegavajte sireve upakovane u ambalažu sa transparentnom folijom, jer se ispod nje razvija vlaga i deponuju štetne hemikalije;

5. Krem sir i tvrde sireve za kuvanje može čuvati zamrznute do mesec dana. Narendajte tvrdi sir i stavite ga u kesice. Tako ćete moći da uzmete potrebnu količinu bez odmrzavanja celog sira, a i uštedećete sebi vreme;

6. Što je intenzivniji ukus sira, manja je količina koja vam je potrebna za kuvanje;

7. Sirevi sa visokim sadržajem masti se seku tanko, specijalnim nožem za sir. Ukoliko nemate takav, secite sir kada je hladna. Isto važi i za rendanje;

8. Pre serviranja, ostavite sir malo na sobnoj temperaturi - takoće ukus biti intenzivniji;

Kravlji sir

9. Većina sireva je dosta slana, pa ih dodajte jelima pre soli, a zatim, ako je potrebno, posolite;

10. Kod dugotrajne termičke obrade se rnarušava tekstura sira. On postaje žilav i smanjuje mu se obim. Kod pečenja na grilu je potrebno smanjiti maksimalno vreme za obradu. Kada pripremate soseve, sir stavite na kraju, neka se samo malo rastopi na laganoj vatri, uz stalno mešanje.

11. Ako sir miriše na amonijak, znači da je pokvaren. Ako ima ukus buđi, odmah ga bacite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest