Napravite džem bez šećera

Džem

Slatko ili džem mogu biti napravljeni od različitih vrsta voća, a po Vašem izboru - sa belim ili smeđim šećerom, čak i sa zaslađivačima, ali i bez takvih.

Ukus je isto toliko dobar kao i kod drugih slatka, ali je ovo dosta zdravije. Ukoliko ste rešili da ne želite da pripremite slatko kući, možete kupiti ono koje se prodaje u prodavnicama, ali ni u kom slučaju nećete u njemu naći istu količinu voća kao u domaćem.

Najbolje je da odvojite malo vremena, kupite neophodno voće, i napravite nekoliko teglica džema - njime možete pripremati domaće slatkiše, možete ga jesti i samog, a odličan je sjedinjen sa kiselim mlekom. Domaća proizvodnja se ne može nikad uporediti sa proizvodima iz prodavnice.

Da bi džem bio ukusan, odaberite vrlo slatko voće - nedostatak šećera će se osetiti, o kojoj god vrsti voća da se radi, i ukoliko voće nije dovoljno zrelo i slatko, džem će biti veoma kiseo i neće biti dobar za direktnu konzumaciju. Osim toga, kada birate voće za džem, pazite da nije udareno ili da nema mrlje.

Džem od džanarika bez šećera

Potrebni sastojci: dženarike, teglice, voda

Priprema:

Džanarike dobro oprati i naseći na polovine, pa ukloniti koštice. Očišćene džanarike staviti u duboku posudu sa vodom, da ih prekrije. Staviti na ringlu da provri. Nakon što provri, smanjiti temperaturu i ostaviti da smesa postane dovoljno gusta - najbolje je ostaviti smesu na tihoj vatri.

Nakon što je smesa od džanarika postala dovoljno gusta, napuniti teglice vrućom smesom. Zatvoriti ih i ostaviti da stoje sa poklopcem nadole, da se ohlade na tamnom mestu.

Komentari

Pošalji
5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: