Namirnice, koje možete jesti do mile volje, bez straha od gojenja

Negativne kalorije

Koliko to neverovatno zvučalo, zaista postoje namirnice koje možete jesti do mile volje, bez straha da ćete se ugojiti. To su tzv. namirnice sa negativnim kalorijama. Njihovim unosom, telo ne samo da ne gomila kalorije, već gubi značajnu količinu već postojećih.

Ugledni primer su krastavci. Oni su sastavljeni uglavnom od vode. Na taj način, unoseći ovo povrće, telo troši više kalorija da bi ga preradilo, nego što mu krastavac nosi. Što je hladniji krastavac, to je teže telu da ga preradi, i više će kalorija sagoreti u procesu.

Među povrćem ima mnogo vrsta, koje imaju status namirnica sa negativnim kalorijama. To su repa, paškanat, spanać, rotkvice, rabarbara, kiseljak, grašak, paprika, tikvice, boranija, blitva, paradajz, patlidžan, brokoli, prokelj, šargarepa, karfiol, beli luk, zelena salata, pečurke, bamija, itd.

Od voća su to limun, pomorandža, papaja, kajsije, nar, jabuke, breskve, kupine, ribizle, smokve, kivi, lubenica, jagode, mandarine, šljive, borovnica i grejpfrut.

Najbolje je ove namirnice jesti sirove ili u vidu ceđenog soka - freša. Mogu se kuvati na pari ili bariti, pržiti ili peći. Jedini uslov je da se ne dodaje masnoća. Ukoliko unosite veće količine, jedina opasnost je da ćete imati povećanu peristaltiku, jer su vrlo bogate celulozom. S druge strane, međutim, sigurno je da se nećete gojiti, čak naprotiv - očistićete telo od nagomilanih toksina.

Osim voća i povrća, na spisku ovih namirnica se nalazi i riba. Međutim, ona obavezno mora da bude nemasna i pečena ili kuvana. Najzdravijim i najkorisnijim vrstama riba se smatraju ribe iz hladnih okeana - tunjevina, skuša i losos.

Povrće

Ima i nekoliko vrsta mesa koje su sa negativnim kalorijama. To su teleće, ćureće i nemasno pileće meso. Njih, međutim, treba unositi u ograničenim količinama, u granicama razumnog.

Sušeno voće, biljni i zeleni čaj se takođe nalaze na spisku niskokaloričnih proizvoda, dobrih za naše zdravlje. Njihov unos pomaže telu da se bori sa nepotrebnim kalorijama.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji