bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da sačuvamo tikvice za zimu

Kako da sačuvamo tikvice za zimu

Tikvice

Delikatnog ukusa, lagane, osvežavajuće, zasićujuće tikvice mogu biti sjajna hrana tokom prolećnih i letnjih dana. Čuvanje im je slično kao kod krastavaca i dobro je da stoje u frižideru dok ne budu pripremljene. Čuvanje duže vremena iziskuje pažljivu obradu.

Da bi se radovali njihovoj vazdušastoj strukturi u supama, na primer, i tokom zime, treba da ih zamrznemo, sledeći nekoliko jednostavnih pravila.

Prvo uzimamo nekoliko tikvica. Operemo ih pažljivo. Odstranimo krajeve ali ih ne ljuštimo, da bi sačuvali oblik tikvice tokom zamrzavanja i odmrzavanja.

Isečemo ih po dužini ili na deblje okrugle parčiće. Tako obrađene ih ostavimo da malo odstoje. Nakon toga kuhinjskih ubrusom blago uvijemo parčiće tikvica i nežno upijamo što više može vodu koju su pustile.

Kad upijemo suvišnu tečnost, stavimo ih u najlon kesu, najpogodnija je tvrda kesa s zatvaračem. Dobro je da pogledamo da li se odvojeni parčići spuštaju i skupljaju samo u jednom kraju kese ili su natrpani u jednom pravu. Treba da raspodelimo parčiće tikvice po celoj unutrašnjosti najlon kese.

Kada završimo s tom pripremom tikvice su spremne za zamrzavanje. Pri odmrzavanju treba da ih ostavimo na sobnoj temperaturi da izbegnemo da se raspadnu i postanu kao kaša.

Možemo da isečemo omiljeno povrće na kockice, ali tada je verovatnije da će pri odmrzavanju tikvica još više biti neoblikovana i rastopiće se u jelu. Obično se smatra da tako zamrznute i sačuvane za zimu tikvice, ne mogu da budu korišćene za prženje.

Tikvice sa belim lukom

Zato je bolje da zamrznemo već ispržene tikvice. Prvo treba da ih operemo i dobro osušimo. Nakon toga se iseku na veće krugove i sačuva se kora na krajevima. Blago ih propržimo, nakon čega ih ostavimo da se ohlade, upijemo suvišnu tečnost i masnoću kuhinjskim ubrusom i stavljamo ih pažljivo u kesu za čuvanje u zamrzivaču.

Kada budu odmrznute, treba da se začine s više začina, da se pojača njihov ukus.

Koju god varijantu da izaberemo za čuvanje, dobro je da se rukovodimo time da je tikvica jedno povrće sa velikim sadržajem vode i da je dobro da maksimalno izvučemo tečnost pre njenog zamrzavanja. Zato je preporučljivo da uvek sačuvamo koru koja drži celinu tikvice i da koristimo parčiće tikvice u pripremi jela gde će se ona obraditi i skuvati dovoljno dobro.

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji