Hajde da se kladimo da ste Toblerone do sada jeli potpuno pogrešno!

Hajde da se kladimo da ste Toblerone do sada jeli potpuno pogrešno!

Toblerone

Putujete avionom i ne postoji nijedan aerodrom koji ne nudi da se kupi čokolada u obliku poređanih trouglova u jednoj ravni? Ili vam nikada ne izlazi iz glave kako za neki praznik, kao što je Božić ili Uskrs, treba da se u kesu sa poklonima poređaju slatka iskušenja i doda malo umetničkog šmeka trgovačkom izgledu? Ako je tako, sigurno vam nije iznenađujuće što su Toblerone popularne već 108 godina unazad.

Recept za ovaj slatkiš se nikad nije menjao, a i dalje je tajna. Ovu neodoljivu mešavinu badema, nugata, meda i čokolade je izmislio Teodor Tobler 1908. godine, zajedno sa svojim rođakom Emilom Baumanom. Danas se ova čokolada može naći u 122 države, a njena proizvodnja opstaje na teritoriji Švajcarske - praksa koja nije tipična za druge velike proizvođače, koji grade svoje fabrike u zemljama u razvoju. Nativ "toblerone" potiče od prezimena osnivača marke ove čokolade i italijanske reči za keks - torone. 25% svih čokolada ovog brenda se prodaje u fri šopovima.

Oblik trougla je inspirisan planinom Materhorn. Jedinstveni dizajn čokolade je pantent. Neke tvrde da se čak mogu primetiti obrisi mečke koja stoji na zadnjim nogama u logou čokolade. Tačno pre Drugog svetskog rata i tokom 80 - tih godina prošlog veka fabrika u Švajcarskoj je skoro propala.

Sigurno ćete se iznenaditi ako vam kažemo da veliki broj ljudi ne zna kako se pravilno jedu Toblerone, a da se ne iznervira i muči dok teško odvaja slatke trouglove.

Ako se lako obeshrabrite i iznervirate se zbog nespretnosti, ne brinite, niste jedini. Kada trougao nikako neće da se odlomi, koliko god jako pokušavali, pa u jednom trenutku ste već uhvatili sebe kako se borite sa čokoladom koja vam se topi u rukama. Za to postoji jedan prost trik, toliko prost da vam je bio pred očima sve vreme.

Tajna je otkrivena i nije potrebno da grizete zubima, kako bi nadmudrili čokoladu. Dovoljno je da samo blago pritisnete obeleženo zadnje parče čokoladice u suprotnom pravcu - tj. kao da hoćete da ga izgurate do drugog trougla. Kad pritisnite vrh unazad, čućete "krc" i već doza Toblerona je već u vašim rukama bez imalo muke. Nikada vam više neće biti problem kad jedete vašu omiljenu čokoladu!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji