Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Hajde da se kladimo da ste Toblerone do sada jeli potpuno pogrešno!

Hajde da se kladimo da ste Toblerone do sada jeli potpuno pogrešno!

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
281
Toblerone

Putujete avionom i ne postoji nijedan aerodrom koji ne nudi da se kupi čokolada u obliku poređanih trouglova u jednoj ravni? Ili vam nikada ne izlazi iz glave kako za neki praznik, kao što je Božić ili Uskrs, treba da se u kesu sa poklonima poređaju slatka iskušenja i doda malo umetničkog šmeka trgovačkom izgledu? Ako je tako, sigurno vam nije iznenađujuće što su Toblerone popularne već 108 godina unazad.

Recept za ovaj slatkiš se nikad nije menjao, a i dalje je tajna. Ovu neodoljivu mešavinu badema, nugata, meda i čokolade je izmislio Teodor Tobler 1908. godine, zajedno sa svojim rođakom Emilom Baumanom. Danas se ova čokolada može naći u 122 države, a njena proizvodnja opstaje na teritoriji Švajcarske - praksa koja nije tipična za druge velike proizvođače, koji grade svoje fabrike u zemljama u razvoju. Nativ "toblerone" potiče od prezimena osnivača marke ove čokolade i italijanske reči za keks - torone. 25% svih čokolada ovog brenda se prodaje u fri šopovima.

Oblik trougla je inspirisan planinom Materhorn. Jedinstveni dizajn čokolade je pantent. Neke tvrde da se čak mogu primetiti obrisi mečke koja stoji na zadnjim nogama u logou čokolade. Tačno pre Drugog svetskog rata i tokom 80 - tih godina prošlog veka fabrika u Švajcarskoj je skoro propala.

Sigurno ćete se iznenaditi ako vam kažemo da veliki broj ljudi ne zna kako se pravilno jedu Toblerone, a da se ne iznervira i muči dok teško odvaja slatke trouglove.

Ako se lako obeshrabrite i iznervirate se zbog nespretnosti, ne brinite, niste jedini. Kada trougao nikako neće da se odlomi, koliko god jako pokušavali, pa u jednom trenutku ste već uhvatili sebe kako se borite sa čokoladom koja vam se topi u rukama. Za to postoji jedan prost trik, toliko prost da vam je bio pred očima sve vreme.

Tajna je otkrivena i nije potrebno da grizete zubima, kako bi nadmudrili čokoladu. Dovoljno je da samo blago pritisnete obeleženo zadnje parče čokoladice u suprotnom pravcu - tj. kao da hoćete da ga izgurate do drugog trougla. Kad pritisnite vrh unazad, čućete "krc" i već doza Toblerona je već u vašim rukama bez imalo muke. Nikada vam više neće biti problem kad jedete vašu omiljenu čokoladu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest