Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako očistiti zagorelu šerpu

Kako očistiti zagorelu šerpu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461
Zagoreo tiganj

Svakome se dešavalo da mu zagori omiljena šerpa. I svako zna koliko samo čišćenje može izgledati uzaludno i nemoguće. Evo nekoliko praktičnih saveta kako da se snađete u takvoj situaciji:

- Ako je šerpa zagoreva za vreme spremanja, jelo ne treba odmah prebaciti u drugu posudu. Prvo stavite šerpu u tepsiju sa hladnom vodom. Na taj način će se sve što je zagorelo zalepiti na dno. Pa čak tada se ostalo može prebaciti u novu posudu.

- Dno zagorele šerpe prekrijte solju i neka odstoji tako sat vremena. Nakon toga operite, a dno možete pre toga obrisati novinama.

- Ako je samo malo zagorelo, probajte da posudu prvo operete hladnom, a zatim vrućom vodom. Ako je potrebno, ponovite postupak.

- U zagorelu šerpu sipajte vodu i dodajte 1 kašičicu sode. Stavite na ringlu i sačekajte da proključa. Deluje veoma brzo i efikasno.

- Takođe, isti efekat će imati i ako šerpu potopite u prašak za veš i pustite da ostoji neko vreme.

- Svi preparati za čišćenje zagorelih površina takođe mogu obaviti posao, samo je potrebno da odstoje neko vreme, kako bi imali maksimalan efekat. Ako nemate pri ruci neko sredstvo, za tu svrhu vam može poslužiti i neko sredstvo za čišćenje rerne.

Čišćenje zagorelog

- Zagorelo uklanja i ako se stavi prašak u mašinu za pranje posuđa sa malo vruće vode i ukloiće se sve za 20 - 30 minuta.

- U šerpu sipajte izbeljivač toliko da pokrije zagoreli deo. Ostavite jedan ceo dan tako. Sutradan neće ni biti potrebe da trljate - samo isplaknite.

- Drugi zanimljivi način jeste da se sipaju 3 - 4 kašike pepela i pola litra vode u posudu. Sve to treba da proključa i od zagorelog neće ništa ostati.

- U najtežim slučajevima možete upotrebiti neko sredstvo za čišćenje veoma zaprljanih i zamašćenih površina. Međutim, sa njima treba biti obazriv i koristiti rukavicce, jer mogu izgoreti kožu ruke.

Ako vam od navedenih predloga niđta ne pomogne, onda probajte sa struganjem zagorelog.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest