Zlatna pravila za pripremu turske kafe

Turska kafa

Prava aromatična turska kafa se može napraviti i u kućnim uslovima, ako se poštuje nikoliko "zlatnih" pravila. Najčešće je za 1 šoljicu potrebna jedna puna kašičica fino samlevene kafe i šećer (po želji). Turska kafa se pravi na 2 načina:

1. U džezvi. Kada voda proključa, u nju se stavi kafa i šećer. Čim ponovo provri, kafa se sklanja sa vatre, a zatim se ponovo stavlja da proključa. Da kafa bude aromatična, treba da proključa 3 puta.

Crna kafa

2. Kafu i šećer stavite u kuvalo za kafu, prelijte hladnom vodom i ostavite tako nekoliko minuta. Za to vreme će se izvući aroma i ukus. Zatim kuvalo stavite na ringlu sa umerenom temperaturom. Tako će kafa polako proključati i napraviće se lepa pena. Kada prvi put prkoljuča, kafa se skloni sa vatre, pa se zatim ponovo stavlja da još jednom proključa. Oni koji ne vole kafu sa penom, kada se kuvalo skloni sa vatre, treba da kafu poprskaju sa nekoliko kapljica hladne vode.

Kada služite kafu, takođe treba da poštujete određene specifičnosti. Na poslužavnik stavite džezvu sa kafom, šoljice na tacnama i čaše sa hladnom vodom. Običaj je da se gost sam posluži kafom. Pije se polako.

Obično se koriste džezve od bakra koje imaju upečatljiv sjaj.

Predlažemo vam još jedan ne toliko popularan, ali veoma zdrav recept, prema kojem se aromatičnoj turskoj kafi dodaje žumance od jajeta.

Turska kafa sa žumancetom

Turska kafa se pravi na sledeći način: U jednu šoljicu kafe dodajte 1/2 žumanceta, koje ste prethodno umutili i dobili penu. Ukusna i osvežavajuća kafa se može poslužiti i hladna. Ovaj napitak ima visoku hranljivu vrednost.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji