Trikovi za lepu kafu

Pripremanje kafe

Kafa je jedan od napopularnijih napitaka. Međutim, ako hoćete da uživate u punom ukusu kafe, trebalo bi ispoštovati neke uslove.

1. Vrsta - ako kod kuće imate mlin za kafu, kupujte kafu u zrnu i meljite sami. Od sveže mlevenih zrna se dobija najbolja kafa.

2. Čuvanje - obavezno čuvajte kafu u dobro zatvorenim posudama, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Nemojte čuvati kafu u frižideru, jer upija mirise namirnica sa kojima se nalazi.

Kafa u zrnu

3. Količina - ako je samlevena kako treba ( ne mnogo sitno, a ne ni previše krupno), standardna doza kafe je 2 kašičice.

Kafa

4. Priprema - kafa treba da bude ravnomerno raspoređena u posudi za filter, a napitak treba da teče sledećih 23

-28 sekundi.

Ledena kafa

5. Voda - za lepu kafu vam je potrebna filtrirana voda.

6. Mleko - stručnjaci preporučuju da pijete kafu bez mleka. Ali ako vam je mleko obavezan dodatak, onda se preporučuje punomasno.

7. Čišćenje - na svake dve nedelje čistite posudu gde čuvate kafu. Jednom mesečno čistite aparat za kafu sa rastvorom od vode i sirćeta.

8. Popijte - najefikasnije je kada se kafa popije 4 minuta nakon što se pripremi. To je dovoljno vremena da se talog spusti.

Ako volite ledenu kafu iliti ice kafu, takođe postoje cake koje će uticati na kvalitet ovog napitka.

1. Kvalitetna zrna - kao i kod vruće kafe, ukus ice kafe zavisi od kvaliteta zrna.

2. Količina kafe - standardna količina kafe je 160 grama.

3. Led - 2 do 3 kockica leda su u potpunosti dovoljne za jednu šolju ice kafe. Ako stavite previše leda, pokvarićete ukus kafe.

Za raliku od vruće kafe, u ice kafu se mogu dodavati razni sastojci.

U englesku ice kafu se dodaju sladoled i šlag. U zemljama Isoka se dodaje mleven karanfilić i prstohvat cimeta. U italijansku kafu se dodaje sladoled, pavlaka i šećer u prahu. Švajcarci preferiraju kafu sa svežim mlekom, šećerom u prahu i šlagom.

Nedavno su španski i portugalski naučnici napravili alkoholni napitak od prerađene mlevene kafe. Napitak koji je imao gorak i astrigentan ukus je prvi napitak u kom se kafa koristila za dobijanje alkohola.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji