Domaćice, operite tiganj!

Tiganj

Mnogo domaćica, da li zbog ekonomije, ili zbog navike, čuvaju već korišćenu masnoću i i upotrebljavaju je drugi put kod pripreme kotleta, pilećeg mesa, prženog krompira i drugih jela. Osim što se menjaju osobine ukusa jela, lekari i specijalisti za ishranu su kategorični u tvrdnji da je ta praksa izuzetno štetna!

Tokom prženja na visokoj temperaturi u masnoći se formiraju kancerogene materije koje mogu da dovedu do raka jednjaka i želuca. Pri svakom kuvanju u jednoj te istoj masnoći količina štetnih materija s neprekidno povećava,

Ta činjenica je dokazana još pre nekoliko decenja kada je američko onkološko društvo sprovelo u zemlji veliku kampanju pod nazivom Domaćice, operite tiganj! Tad su američki lekari tokom dve godine objašnjavali štete od neopranih tiganja i šerpi u kuhinji.

Ova kampanja je objašnjavala američkim domaćicama da je bolje da kuvaju na biljnoj masnoći, a ne na životinjskoj (mast, slanina). U tom slučaju organizam upija dosta manje holesterola, čuva se kardio-vaskularni sistem, smanjuje se količina kancerogenih materija koje čovek unosi. Kao rezultata ove kampanje u SAD su za 7% smanjili oboljenja raka želudca.

Savremene domaćice treba da znaju zlatno pravilo kuhnje: ni u kom slučaju ne treba da se koristi drugi put ista masnoća! Dobro je da imate i tiganj za kuvanje bez masnoće. Ali ako ipak koristite masnoću za prženje, najbolje je da se ostatak baci odmah nakon toga.

Zaboravite na nju! Operite tiganj!

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji