bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekovita moć žutog kantariona je u ovom Danovljevom receptu

Lekovita moć žutog kantariona je u ovom Danovljevom receptu

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
3493k
Жълт Кантарион

Žuti kantarion, nazvan još Zvonce, je drevna biljka koja leči mnogo bolesti.

Poznat je i kao Hristova krv, jer podseća na krv zbog soka crvene boje koji puštaju stabla pri sečenju i natapanju.

Vredni su mu listovi, stabla i cvet, bere se nakon 24. juna i koristi se kako sirov tako i sušen.

Žuti kantarion, sadrži glikozide, flavonoide, crveni pigment, tanin, smole i eterična ulja. Olakšava zarastanje rana i deluje umirujuće na nerve, podstiče izbacivanje tečnosti i antimikrobno je sredstvo. Koristi se kako za unutrašnje tako i za spoljašnje lečenje, od njega se prave čajevi, tinkture i ulja.

Čaj od žutog kantariona

Чай от Жълт Кантарион

Najrasprostranjeniji oblik žutog kantariona je u vidu čaja, a najtradicionalniji recept je 1 puna kašičica biljke koja se prelije sa 250 ml vrele vode i natopi na kratko.

Možete da napravite i čaj koji je više koncentrisan, da zalijete 2 kašike biljke sa 500 ml vode i kuvate 5 minuta. Procedte i pijete po 100 ml 15 minuta pre jela 3-4 puta na dan.

Recept sa žutim kantarionom Petra Danova

Петър Дънов

Cvetovi žutog kantariona se stave u teglu do grla, preliju se maslinovim uljem i stavi se gaza na grlo tegle. Tako odstoji 40 dana na suncu, tečnost dobija krvavo crvenu boju. Procedi se i sipa u tamne flašice sa poklopcem. Može da stoji u frižideru čak i godinu dana, ali ako se pojavi buđ, jednostavno se uklanja iz lekovitog ulja, što ni na koji način ne narušava njegov kvalitet.

To ulje ima antiupalno dejstvo i upotrebljava se za mazanje rana pri opekotinama, modricama, uganućima, čirevima, alergijama na koži, herpesu, ujedima i dr.

Koristi se i za trljanje kod išijasa, reumatizma, lumbaga, bolovia u leđima, sportskih povreda i drugih sličnih boljki. Kod noćnog mokrenja se utrlja u kičmeni stub. Čak i kod grčeva u stomaku kod beba, trlja se stomačić bebe.

Žuti kantarion leči depresiju, nesanicu, neuralgije, bol u grlu, migrenu, upale u nosu, meningitis, groznicu, bubrege, upalu uva, noćno mokrenje, upalu pluća, kolitis, gastritis, nervozni stomak, reumatizam i mnogo drugih bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji