Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da skuvate pšenicu i speltu?

Kako da skuvate pšenicu i speltu?

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
281
Pšenica

Pšenica podrazumeva cela i neobrađena zrna, koja sadrže sva 3 sloja uključujući i spoljašnji sloj (mekinje), klicu i unutrašnji deo (endosperm). Spelta spada u najdrevnije vrste žitarice.

Pšenica, odnosno spelta, kao i druge integralne namrinice, ima dug spisak koristi za zdravlje čoveka. Ispitivanja su pokazala da konzumacija ovih žitarica može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja, a dijabetesa tipa 2, kao i nekih vrsta raka. Poželjno je da obratimo više pažnje na integralne namirnice, umesto da konzumiramo uglavnom njihove rafinisane proizvode. To može pozitivno uticati na imuni sistem i kontrolu kilaže.

Integralne namirnice imaju visok sadržaj vlakana i nizak sadržaj kalorija, pune su vitamina i minerala. One su posebno bogate manganom, selenom, fosforom i magnezijumom. Pšenična zrna sadrže lignane - fitohemikalije, za koje se smatra da štite od raka dojke i raka prostate. Spelta, sa svoje strane, je veoma cenjena zbog vitamina A, B i E, proteine i minerale: cink, mangan, fosfor i magnezijum. Cink je posebno važan za zdravlje žena, sistem za varneje, oči i kožu.

Da biste spremili kuvanu pšenicu, potrebno je da sipate 4/5 šolje vode i da sačekate da ona proključa. Na tu količinu vode se može dodati 1 šolja pšenice. Pažljivo operite zrna u cediljki pod mlazom vode i dodajte ih kipućoj vodi. Smanjite temperaturu, pa ostavite pšenicu da se krčka oko 45 minuta ili sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Spelta

Ako spremate izmrvljenu pšenicu, vreme će varirati između 20 i 30 minuta. Ako pšenica nije napukla, onda kada je sklonite sa vatre, ostavite je u šerpi, koju ste obavili ćebetom i neka tako odstoji sat vremena. Nakon toga ocedite suvišnu tečnost i isipajte zrna pšenice na krpu od lana ili pamuka, kako ne bi opustila mnogo skroba. Ipak nije prijatno da se oseti kašasta pšenica. Imajte u vidu da je spelta nešto delikatnija, pa vreme kuvanja treba biti kraće. Takođe, ona bi trebalo da se kuva na tihoj vatri.

Nemojte zaboraviti da vreme kuvanja se može prilagoditi u zavisnosti od toga za šta ste planirali da iskoristite pšenicu ili speltu. Ako želite da ih iskoristite za salatu i da dodate zrna ovih žitarica, onda bi ona trebalo da se kuvaju kraće, a ako želite da dobijete kašu, onda je potrebno d se kuvaju duže i da u potpunosti omekšaju.

Kuvana pšenica
Fotografija: Veselina Konstantinova

Kada spremate speltu i ako ste na dijeti baziranoj na žitaricama, preporučljivo je da stavite speltu u termos sa prokuvanom vodom i tako da prenoći. Nakon toga se može direktno konzumirati.

A da li se pšenica i spelta mogu potopiti? Veliki broj saveta kaže da je poželjno da se ove žitarice potope, ali na 10 sati, pa će to ubrzat kuvanje za 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest