Sađenje i gajenje rukole

Rukola

Rukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja.

Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i zelena salata. Najbolje vreme da se ona zasadi je rano proleće u aprilu i maju, kada još uvek vreme nije previše toplo. Rukola voli nešto hlandije vreme, tj. temperaure do 25 stepeni.

Mesto gde ćete zasaditi rukolu bi trebalo da bude sa što više hladovine, jer njoj nije potrebno više od 4-5 sati sunčeve svetlosti dnevno. Ono što je važno za dobar razvoj ove biljke jeste i zemjište, koje bi trebalo da bude dosta vlažno, da ne bi bilo potrebe da se stalno poliva.

Ako želite da gajite rukolu za ličnu upotrebu, da unesete raznolikost salata koje pravite, ili ako želite samo da probate ovu biljku, najbolje je da rukolu posadite u nekoliko saksija. Tako ćete moći da ih premeštate, a da rukola ne bude previše izložena sunčevoj svetlosti.

Period vegetacije kod rukole je veoma kratak. Zato se ona može gajiti i tokom cele godine. Ova biljka se sadi u nekoliko etapa - u periodu od 10-15 dana, u posebne saksije. Na taj način ćete moći da uživate u ovom ukusnom i neverovatno zdravom povrću tokom cele godine.

Sađenje rukole

U proleće se semenke seju tokom prvih deset dana aprila, a u jesen - seje se tokom prvih deset dana septembra. Zato je potrebno da u vašoj bašti izaberete mesto gde sunce neće grejati celog dana.

Semenke se sade u redovima na razdaljini 20-30 cm jedan od drugog. Oni bi trebalo da budu ravnomerni i zatim da se preko stavi 1 cm zemlje. Poželjno je da se zemlja nakon toga obilno polije.

Prvi listovi biljke se pojavljuju u sledećih 7 do 14 dana. U tomperiodu, a i nakon njega bi trebalo da se zemljište stalno poliva i da bude vlažno.

Najukusniji i najaromatičiji listovi rukole budu nakon 35-40 dana od sađenja. Oni bi trebalo da budu dužine oko 7-8 cm. Nakon toga postaju nešto žilaviji i imaju jači pikantan ukus.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji