Kako da smanjite količinu gvožđa u krvi
bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da smanjite količinu gvožđa u krvi

Kako da smanjite količinu gvožđa u krvi

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2876
Kurkuma

Kako bi ste smanjili nivo gvožđa u krvi, potrebno je da promenite način ishrane. Zeleni čaj, kurkuma, ruzmarin smanjuju usvajanje gvožđa u krvi. Zato je preporučljivo da ih uključite u svoju ishranu.

Drugi važan korak koji bi trebalo da preduzmete jeste da ograničite konzumaciju mesa i drugih namirnica, koje su bogat izvor gvožđa. To su namirnice: džigerica, losos, pasulj, jaja i ostrige.

Konzumacija slatkiša i zaslađenih napitaka se takođe dovodi u vezu sa lakšim usvajanjem gvožđa, pa zato bi trebalo da ovake namirnice izbegavate. Alkohol nije dozvoljen, ako želite da smanjite nivo gvožđa u krvi. Kod pomenutog problema bi trebalo da izbegavate konzumaciju namirnica koje su obogaćene gvožđem. To spadaju razne vrste hleba, keksa i drugih namirnica od žitarica.

Pečeni krompir

Nemojte čuvati namirnice u gvozdenim posudama, a to isto važi i za spremanje. To se može ispostaviti kao problem ako želite da snizite nivo gvožđa u krvi.

Ako pijete dodatke ishrani, onda obratite pažnju da li sadrže gvožđe. U slučaju da je tako, zamenite ih sa onima koji ne sadrže gvožđe. Nemojte piti vitamin C, budući da on povećava apsorpciju gvožđa u organizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji