bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rak

Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rak

Prepečen hleb

Prepečen hleb, kao i pečeni krompir, stvara kancerogeni akrilamid, koji može dovesti do razvoja raka - kategorično tvrdi u svom istraživanju Britanska agencija za standarde u ishrani.

Eksperti upozoravaju da što je tamnija boja prepečenog hleba ili krompira, to su oni opasniji za vaše zdravlje. Zato se na ovaj način ljudi upozoravaju da ne preteruju kada peku hleb ili krompir.

Prema njihovom mišljenju, sve do svetlozlatne boje ovih namirnica je idealno pečeno, a da pritom one ne budu kancerogene.

U svojim ispitivanjima je britanska naučna ekipa pratila količine kancerogenom akrilamida kod pečenog krompira, čipsa i kriški hleba. Na kraju ispitivanja je ustanovljeno da se nivo ove opasne materije povećava kada se dugo peku namirnice.

Duže pečeni krompiri su sadržali 490 mikrograma akrilamida po kilogramu, što je 50 puta više od dozvoljene doze, koju bi trebalo ljudski organizam da primi.

Krompir, koji je pečen gotovo do temperature gorenja, sadrži 1052 mikrograma akrilamida po kilogramu krompira, što je 80 puta više od dozvoljenih količina.

Kako naučnici smatraju, pečena jela treba da sadrže 9 mikrograma akrilamida, kako ne bi bila kancerogena.

Pečeni krompir

Kod prepečenog hleba je ustanovljeno da je situacija ista. Izgorele kriške hleba, gotovo do crne boje, sadrže 167 mikrograma akrilamida.

Dokazano je da je akrilamid kancerogena materija, koja nastaje kao posledica reakcija među aminokiselinama, šećera i vode u hlebu i krompiru. On počinje da se stvara na temperaturi preko 120 stepeni.

U evropskim zakonima postoje stroga ograničenja što se tiče sadržaja akrilamida u vodi, koja se nudi na tržištu, a to bi trebalo da bude 0.1 mikrograma akrilamida po 1 litru. Međutim, količina akrilamida u pečenim namirnicama i kafi je znatno veća.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji