Za Mesne poklade treba jesti samo jela sa mesom

Кокошка

Nedelju dana pre početka Uskršnjeg posta prema crkvenom kalendaru se slave Mesne poklade, koje simbolizuju početak Uskršnjeg posta. Toga dana bi na trpezi trebalo da budu samo jela sa mesom.

Mesne Poklade se uvek slave tačno 8 sedmica pre Uskrsa i prema tradiciji se danas jede meso pre početka posta za Uskrs.

Naziv praznika potiče od tradicionalne večeri koja treba da sadrži samo jela sa mesom. Prema narodnim običajima, mladenci danas bi trebalo da posete svoje kumove i roditelje mlade, a kao poklon bi trebalo da im odnesu kuvanu kokošku, hleb i vino.

Tradicionalna jela za trpezu o Mesnim pokladama su kuvana piletina, svinjetina sa kiselim kupusom, svinjetina sa bulgurom ili leblebijama, sarme sa mesom, pita sa mašću i pita sa mesom.

Свинско

Nedelja nakon Mesnih poklada se naziva nedelja siropusna, od nje do sledeće nedelje, kada su Bele poklade, se mogu jesti mlečni proizvodi i jaja.

Jedna od osnovnih jela za Bele poklade je pita sa mašću, koja je tipična za zimski period.

Da biste je napravili, potrebno vam je 400 g brašna tip 500, 250 g kravljeg sira, 8 kašika masti, 120 g maslaca, 200 ml vode, 3 jajeta, 20 ml ulja, 2/3 kašike sirćeta, 1 kašičica soli i pola kašičice sode bikarbone.

Prvo zamesite testo sa vodom, brašnom, solju, uljem i sirćetom. Nakon toga testo podelite na 8 lopti, pa svaku razvijte u tanku koru.

Баница

Kore premažite mašću i poređajte jednu preko druge. Nakon toga testo podelite na 2 dela, a prvi deo premažite mašću, savijte na pola i ponovo premažite, dok testo ponovo ne bude u obliku lopte. Isti postupak ponovite i sa drugim delom testa.

Obe lopte treba da odstoje u frižideru oko 3 sata. Nakon toga prvu loptu razvijte, tako da bude veličine tepsije u kojoj će se pita peći. Stavite u posudu, a preko posipajte sir i jaja.

Smesu pokrijte drugom korom i prelijte otopljenim maslacem, a zatim isecite i pecite u dobro zagrejanoj rerni.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji