Trovanje školjkama - simptomi i prva pomoć

Trovanje školjkama - simptomi i prva pomoć

Trovanje hranom najčešće biva propraćeno dijarejom, povraćanjem, mučninama, bolovima i grčevima u želucu. Nije važno čime ste se otrovali, simptomi su uvek jedi te isti. Najopasniji problem jeste dehidratacija, jer zbog povraćanja i dijareje se gubi dosta tečnosti. Treba biti posebno obazriv kada su u pitanju deca, jer ona su više sklona trovanju.

Kada je reč o školjkama i morskim plodovima, postoje neke stvari koje treba znati - na primer, ako su školjke sirove, onda njihova konzumacija sa sobom nosi velike rizike. Postoji veliki rizik da se osoba zarazi hepatitisom.

Nikada ne treba čuvati školjke na toplom, već uvek u frižideru, jer njihov rok trajanja je veomma kratak. U školjkama se razvijaju bakterije i one čine školjku toksičnom. Prvi simptomi se javljaju sat vremena nakon trovanja, ali je moguće da se jave i nakon jednog dana od konzumacije.

Prvo, što možete uraditi kada primetite da ste se otrovali jeste da izazovete povraćanje, ali to važi u slučaju da je prošlo malo vremena od same konzumacije.

Trovanje školjkama - simptomi i prva pomoć

Treba da povećate unos vode i tečnosti i da izbegavate unos hrane. Ni u kom slučaju ne bi trebalo da konzumirate mlečne proizvode, alkohol, namirnice sa dosta začina - makar dok se ne osećate bolje.

Važno je da odmarate, a u takvom slučaju bi vam dosta pomogao i čaj od đumbira. On brzo deluje kod mučnina i poboljšava celokupno varenje. Takođe, od velike pomoći mogu biti limun, jabukovo sirće, čaj od mente, banane i med. Ako simptomi ne nestanu nakon jednog dana, onda bi trebalo da se obratite lekaru.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji