Kako da izbegnete suvišne kalorije?

Kako da izbegnete suvišne kalorije?

Zašto je preporuka da ne jedemo posle 18 sati za neke samo mit, a za neke zaista štetna navika?

Da li su ti ugljeni hidrati koje uveče unosimo zaista štetni i koliko sati pre spavanja se može jesti?

Ako putem hrane sebi obezbeđujete više energije nego što je trošite, onda ćete dodavati kilograme. Nije toliko važan ni unos suvišnih kalorija, ni doslednost, kao ni namirnice koje unosite, ništa od toga koliko je važna ukupna količina tih kalorija.

Takođe, čak ni unos hrane, kao i veličina porcija nisu toliko važne, koliko se to nama čini. U suštini, ne postoje ispitivanja koja kategorično tvrde koliko hrane je potrebno da se unosi, kao i koliki vremenski interval treba da bude među obrocima.

Veliki deo istraživanja porede 10-12 unosa hrane sa 1-2 unosa, ne brojeći koliko ima kalorija u porcijama. Naravno, tada se češći obroci više preporučuju, jer ćete u tom slučaju jesti manje.

U većini slučajeva, 3-4 unosa hrane su potpuno dovoljna. Čak i osobe koje žele da dobiju na mišićnoj masi, nije potrebno da jedu na svaka 3 sata - važno je da obezbede potrebne količine proteina i kalorija.

Dijetolozi nas savetuju da što više kalorija unesemo ujutru, ali to, naravno, ne znači da ako ujutru pojedete tortu, da ćete obavezno te unete kalorije potrošiti. To su kalorije i ista su pravila za njih.

Kako da izbegnete suvišne kalorije?

Nakon oblilnog doručka vi ćete biti manje gladni tokom dana i biće vam lakše da kontrolišete porcije za ručak i večeru. Ako ste gladni tokom celog dana, onda ćete uveče jesti znatno više nego što je to potrebno.

Ako spadate u one koji noću jedu dosta, poželjno je da to ne radite. Postoje dva glavna razloga za to: prvo, punog stomaka je teško da se spava, jer organizam ne prerađuje hranu za vreme sna, a drugo, visok nivo insulina negativno utiče na hormon rasta.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: