Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Kačkavalj ili tzv. žuti sir je jedna od najrasprostranjenijih namirnica ne samo kod nas, već u celom svetu. Ovaj mlečni proizvod se koristi za pravljenje raznih sendviča, pica, špageta, pečenih jela i najrazličitijih specijaliteta. Navešćemo vam vrste koje svakako zaslužuju da ih makar jednom probate.

Gauda

Žuti sir iz Holandije. Karakteriše ga glatka voštana kora i okrugli oblik. Za njega su karakteristične fine arome. Neverovatan ukus ovog mlečnog proizvoda je istovremeno sladak i slan. Često se koristi narendan za sendviče, salate, testenine i lazanje.

Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Edamer

Takođe holandski sir okruglog oblika, ali se može naći i u drugim formama. Njegova karakteristika koja ga izdvaja jeste jarkocrvena voštana kora.

Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Ementaler

Dolazi iz Švajcarske, ali se proizvodi u mnogim zemljama kao što je Francuska, Austrija, Danska, Nemačka, itd. Ima okrugli oblik i prirodnu koricu, a tradicionalno se čuvao u vinarijama. U Americi se koristi za pravljenje sendviča i hamburgera.

Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Ovčji kačkavalj

Kačkavalj od ovčjeg ili kravljeg mleka, koji se pravi na našim prostorima, može se naći u obliku pravougla ili u klasičnom okruglom obliku. Ako je kačkavalj kvalitetan, onda, kada se otkine malo parče, trebalo bi da se pojave konci. U balkanskoj kuhinji se koristi za razne salate, meze, itd.

Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Masmader

Ima žutu koru, ponekada može biti pokriven voskom. Ima ukus oraha. Odlično se slaže sa slatkim vinima i vićem.

Najpopularnije vrste kačkavalja širom sveta

Čedar

Čedar je drugi tvrdi sir, koji potiče iz Engleske. Ima glatku i tvrdu konzistenciju, a ukus mu je blago slan. Odlično se slaže sa crnim vinom. Koristi se za pravljenje mafina i drugih slanih predjela i sendviča.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji